Új kerékpárutat adtak át Ipolydamásdon

A Magyar Falu Program keretében mintegy 50 millió forint kormányzati forrásból építettek kerékpárutat Ipolydamásdon. A bicikliút nem csak a helyiek igényeit szolgálja ki, hanem a térségbe látogatók is használhatják majd, a környékre tervezett kerékpárút hálózat részeként.

Az út ünnepélyes átadóján Rétvári Bence országgyűlési képviselő emlékeztetett, hogy korábban már megépült a Szobtól Ipolydamásdig tartó kerékpárút, a főúttól elkülönült útvonalon. A most átadott bicikliút pedig Ipolydamásd szívébe vezet és további terveik között szerepel egy kerékpárút hálózat létrehozása itt a térségben.

Mint mondta, a tervek Ipolydamásdtól Letkésig, valamint Felvidéken, az Ipoly túloldalán lévő Helembától Párkányig tartanak. Hosszú távú tervünk, hogy az Ipolynak a partja mind az anyaországi oldalon, mind pedig az elszakított részeken, tehát a felvidéki oldalon kiépített legyen és minél többen be tudják járni. Ne csak csillagtúra-szerűen, hanem akár körtúra-szerűen is körbejárható legyen ez a térség és minél többen tudjanak itt szabadidőt tölteni. Emellett, a környéken lakók is biztonságosabban közlekedhessenek – fogalmazott.

A képviselő elmondta, hogy a járvány óta még inkább újra felfedezett része az országnak a Dunakanyar, de terveik között szerepel, hogy a látogatók megismerjék az északabbra lévő településeket is, egészen Kemencéig.

Reméljük, hogy itt az Ipoly mentén is több turisztikai fejlesztés tud valósulni, ami tehermentesítené a dunakanyari részt, ide pedig még több forgalmat hozna. Természetesen csak annyit, ami nem borítja fel a települések életét, de mégiscsak plusz bevételt, plusz keresetkiegészítési lehetőséget jelent az ittenieknek – fogalmazott Rétvári Bence.

Emlékeztetett, hogy Ipolydamásdon az utóbbi években nem ez az egyetlen fejlesztés, ami megvalósult. Példaként említette az épülő Ipoly-hidat, a felújított orvosi rendelőt, a művelődési és közösségi házat.

Hozzátette: azért is fontos, hogy már elkészültek ezek a beruházások, mert most vélhetően már lassabban és drágábban tudnánk megépíteni őket.

Rományik Ferenc polgármester elmondta, hogy évek óta készültek már a kerékpárút hálózat kialakítására. Hamarosan átadják majd az Ipoly-hidat, utána elkezdődhet az Ipolydamásd és Letkés közötti szakasz megépítése. Az ehhez csatlakozó, Helembát Párkánnyal összekötő szakasz építése már elkezdődött, így, ha kész lesz, az egész térség bejárható lesz kerékpárúton.

Hozzátette, hogy a most megvalósuló beruházás során lakossági kezdeményezésre és javaslatra az úttest szélességét lecsökkentették, hogy az út menti gyümölcsfasor fennmaradhasson, hiszen ez a település egyik szimbóluma. A kerékpárút mellé így szegélyt építettek.

A kivitelezési munkák október 28-ig elkészültek, a forgalomba helyezési eljárás jelenleg folyamatban van.

A most megépült belterületi kerékpárút azt a célt szolgálja, hogy a település értékei iránt vagy más célból ide látogató kerékpárosok kényelmesen behajthassanak Ipolydamásd központjába. A településre érkezők a mai kornak megfelelő, külön nyomvonalon vezetett, rendezett településképi környezetben tudják élvezni a kerékpározás örömeit – fogalmazott a polgármester.

Az új kerékpárutat Medgyes Tibor diakónus áldotta meg.

Hozzászólás
Előző cikkKözmeghallgatás lesz Váckisújfalun
Következő cikkVerőcei kép is a legjobbak között – Elindult a Magyarország 365 fotópályázat közönségszavazása