Szinte minden polgármester kiállt Magyarországon a települése érdekében, de Matkovichék nem

A váci városvezetés, élén Matkovich Ilonával nincs az a 2551 település között, amely kiállt saját városa érdekében. A Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke azt mondta: „az elmúlt harminc évben nem volt olyan ügy, amely mellé ennyi településvezető odaállt volna, nem volt egyetlen téma sem, amelyet ennyire közösen akartunk volna”. A magyarországi önkormányzatok összefogásának célja, hogy levélben kérjék az Európai Bizottság elnökét, az orosz-ukrán háborúval összefüggő uniós szankciós politika megváltoztatására, a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásainak elérésére.

Mint, ahogy arról korábban beszámoltunk, Szita Károly, az MJVSZ elnöke levelet írt Ursula Von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, a mindannyiunkat súlyosan érintő energiaüggyel, a Magyarországot, magyarokat megillető források mihamarabbi felszabadításával kapcsolatban. Levelét elküldte minden polgármesternek, annak érdekében, hogy minden település csatlakozzon a megfogalmazott kéréséhez.

Az erről szóló előterjesztést vette le indoklás nélkül a napirendek közül a Matkovich Ilona által vezetett váci képviselő-testület, a legutóbbi ülésén.

Szita Károly kedden sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az általa másfél hónappal ezelőtt Ursula von der Leyenhez küldött nyilatkozathoz eddig a települések több mint 80 százaléka, 2551 önkormányzat csatlakozott.

Hangoztatta: a sok millió embert képviselő önkormányzatok úgy látják, hogy a „mostani baj okozói egyértelműen Brüsszelben laknak, dolgoznak, a mostani baj okozója egyértelműen az elhibázott brüsszeli szankciós politika”.

Szita Károly véleménye szerint mára világossá vált, hogy az energiaköltségek nagymértékű növekedésével járó szankciós politika tönkreteszi Európát, jelentősen megnehezíti az európai, így a magyar emberek életét is.

Emlékeztetett: felhívta az Európai Bizottság elnökének figyelmét arra, hogy ha a szankciók közül nem kerülnek ki az energiára vonatkozó korlátozások, recesszióba döntik az országokat, beláthatatlan működési zavarokat okoz a települések működésében.

Csak Magyarország 25 megyei jogú városában 135 milliárd forinttal nő az energiaköltség jövőre, közintézmények, kulturális létesítmények sora zár be, a települések azon gondolkodnak, hogyan csökkenthetik a közvilágítás költségeit, néhányuk nem tudja, bért fizessen az óvodákban vagy fűtésszámlát – mondta.

A váci képviselők még csak nem is tárgyaltak a csatlakozási szándékról, a Matkovich Ilona vezette testület indoklás nélkül levette napirendről Pető Csilla (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő előterjesztését.

A témával kapcsolatos korábbi videónkat itt nézheti meg:
Az EU-s források mihamarabbi elérését szorgalmazó előterjesztést vett le indoklás nélkül a napirendek közül a Matkovich Ilona vezette testület

Forrás: 0627.hu/MTI

Hozzászólás
Előző cikkIdén is készül a különleges mézeskalács falu Vácrátóton
Következő cikkNemzetközi konferencián tart előadást a váci Zöld Dunakanyar Alapítvány