Pongrátz András emlékezett vissza az 1956-os eseményekre a váci diákok előtt

Közel 200 diák hallgatta Pongrátz András visszaemlékezését egy rendkívüli történelem óra keretében a váci Piarista Gimnázium dísztermében október 26-án. A nagy idők tanúja és résztvevője, Pongrátz András szinte percnyi pontossággal emlékezik az akkori eseményekre és körülményekre – adta hírül a Váci Nemzeti Kör.

Bátyjai, a legendás Pongrátz-fivérek igyekeztek őt távol tartani a harci cselekményektől, mivel ő még 17 évesen iskolai diák volt.

A Sztálin-szobor ledöntésében viszont aktívan részt vett, ő volt, aki lángvágóval elvágta a szobor lábát. A felkelőket a háttérből segítette, társaival barikádokat építettek és gyűjtötték az üvegeket a Molotov-koktélokhoz. A felnőttekkel együtt védték a Corvin közt.

A forradalom bukása után menekülnie kellett. Kalandos, veszélyes útján mindig akadt segítője. Viszontagságos hónapok múltával az USA-ba került, mert megtudta, hogy testvérei szintén oda menekültek.

Jelenleg Arizonában él népes rokonságával, de gyakran haza látogat. Szívesen tart előadásokat.
A diákok átszellemülve, megrendülve, nagy figyelemmel hallgatták és sok-sok kérdést tettek fel az idős forradalmárnak, aki a történések okaira igyekezett rávilágítani.

Az ’56-os forradalom élete legmeghatározóbb eseményévé vált. A magyarság összetartása, bátorsága, önfeláldozása felejthetetlen nyomot hagyott a lelkében.

A rendezvényt a Váci Nemzeti Kör szervezte, amely fontosnak tartja a történelmi események hiteles megismertetését a fiatalokkal. Még köztünk élő hősök alakították sorsunkat, mely a jelenre is kihat.

Forrás, fotó: Váci Nemzeti Kör

Hozzászólás
Előző cikkÁrokba borult egy autó Püspökhatvan és Galgagyörk között
Következő cikkCsaládi háznál ütött ki tűz Szokolyán