Hogyan támogathatóak a meddő párok?

Megtartották az Apor Vilmos Katolikus Főiskola „Meddő párok megsegítése és a prevenció lehetőségei” című tudományos konferenciáját.

A meddőség komplex problémakör, így a segítségnyújtás során is számos tényezőt – pl. a fizikai terméketlenséget, az endometriózist, valamint az elhúzódó gyermektelenség okozta stressz állapotát – kell figyelembe venni. A szakemberek többféle módon, többek közt a cikluskövetés módszereivel, személyes és páros konzultáció útján, valamint művészet- és biblioterápiás eszközökkel támogatják a gyermekre vágyó párokat. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola pesterzsébeti campusán 2022. november 17-18-án tartott „Meddő párok megsegítése és a prevenció lehetőségei” c. tudományos konferencián a meddőséghez kapcsolódó különféle prevenciós és támogató lehetőségeket mutattak be a szakemberek.

A konferencia címét adó, az Aporon zajló Anna–Joachim program célja, hogy a meddőséggel küzdő házaspárok számára átfogó és intenzív, az egyházi tanítással is harmonizáló szakmai és mentális-lelki segítséget nyújtson a gyermekáldás bekövetkezése és az örökbefogadó szülői hivatásra való felkészülés érdekében.

A program tapasztalatai azt mutatták, hogy a reproduktív zavarok kapcsán érdemes a különböző tudományterületek kutatócsoportjaiban, intézményeiben összegyűlt ismereteket egymással megosztani, hozzáillesztve a gyakorlatban dolgozó szakemberek tudását – így jött létre az Anna–Joachim Konferencia. A „Meddő párok megsegítése és a prevenció lehetőségei” című konferencia szekciófoglalkozásain és gyakorlati edukációs módszerekről szóló bemutatóin interaktívan vett részt a mintegy 120 résztvevő.

A megnyitó beszédet Dr. Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családügyi referense, valamint Dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora tartotta, aki elmondta:
„Az Anna-Joachim programunk és az ebből kinövő további kezdeményezések fontosak számunkra, hiszen a meddőség egy sokakat érintő állapot. Konferenciánkra összegyűjtöttük számos kapcsolódó tudományterület szakértőit és a gyakorlatban dolgozó szakembereket, hogy különböző szemszögekből – prevenció, meddőségi állapotok, terápiás módszerek – tudjuk bemutatni a segítő lehetőségeket”.

Az Anna–Joachim program hatására 2022 februárjától elindult egy meddő párokat segítő szakirányú továbbképzés az Aporon. A képzés körül kiforró oktató-kutató szakmai csapat tagjai közül kerültek ki az Apor hagyományteremtő konferenciájának házigazdái – köztük Homokiné Hollósi M. Cecília és Dr. Nagy Beáta Magda AVKF oktatók, az Anna-Joachim program koordinátorai – is.

Az előadások során a fogamzási nehezítettségre és az örökbefogadás lélektanára specializálódott klinikai szakpszichológusok, család- és párterapeuták beszéltek arról, hogy a meddőség kapcsán a testi okokon túl lelki tényezők is szerepet játszanak. Bár sokan tartózkodnak ettől a feltételezésről, a szakemberek mégis azt látják munkájuk során, hogy a pszichés segítségnyújtás fokozza a várandósság valószínűségét. Főként a meddőség következtében kialakuló krónikus stressz, a gyermektelenség, mint elhúzódó krízis, esetleg trauma kezelése kapcsán tudnak segíteni a párok számára szakértő pszichológusok.

A konferencián meghatározó témaként több mentálhigiénés szakember is felhívta a figyelmet a cikluskövetés jelentőségére. A kutatók szerint a termékenységgel kapcsolatos tudás és tapasztalat hiányos a magyar társadalomban, annak ellenére, hogy az életünk számos egyéb területén a tudatosságra törekszünk (pl. a pénzügyek, egészség, környezetvédelem). A modern, komoly orvosi háttérrel rendelkező cikluskövetési módszerek nemcsak családtervezésre és megbízható, mellékhatások nélküli fogamzásszabályozásra, hanem a hormonális egészség nyomon követésére is alkalmasak. A szekció-előadások során bemutattak több – Magyarországon is működő – jó gyakorlatot.

Apor Vilmos Katolikus Főiskola

A Váci Egyházmegye fenntartásában álló, pedagógus- és szociálpedagógus képzéssel, valamint a hitéletben segítőként dolgozók (kántorok, katekéták, lelkipásztori munkatársak) képzésével foglalkozó felsőoktatási intézmény. A Zsámbékon 1929-ben alapított tanítóképző szellemi- és jogutódja. Alap- és mesterképzésein a hallgatók államilag elismert BA és MA diplomát szerezhetnek, de az intézmény számos szakirányú továbbképzéssel segíti a már diplomával rendelkezőket. Székhelye Vác festői szépségű egyházi központjában, a Székesegyház szomszédságában álló történelmi épület, emellett Budapesten egy modern, a mai elvárásoknak megfelelő campusszal is rendelkezik. A főiskola szakmai tevékenysége tudományos ismeretekre és nemzetközi kapcsolatokra épülő oktatási gyakorlat alapján, katolikus szellemben – így más vallású, gondolkodású jelentkezők felé is teljesen nyitottan – zajlik, és különös hangsúlyt fektetnek az atipikusan fejlődő gyermekekre fókuszáló és alternatív pedagógiai módszerekre.

Hozzászólás
Előző cikkZöldLiget: Civil szervezetek adják Sződliget legszínesebb és legszínvonalasabb adventi programkavalkádját
Következő cikkNem szűnik meg, minden héten egyszer nyitva lesz a DTkH ügyfélszolgálat Nagymaroson