Újabb külterületi út újult meg Szokolyán

Mintegy 200 millió forintos pályázati támogatásnak köszönhetően újult meg a Királyrétre vezető út Szokolyán, amelyet a helyieken kívül a gazdálkodók és a Börzsönybe kirándulók is használnak.

Az út ünnepélyes átadóján Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: ezeket a közös eredményeket a korábbiaknál is jobban tudjuk értékelni, mert ma már azért is küzdeni kell, ami nemrég még természetes volt.

Hozzátette: az előző években az a többlet, ami az országunkban vagy Európában keletkezett, azt ilyen utak fejlesztésére tudtuk fordítani. A térségében bármerre járunk, láthatjuk, hogy megújultak az orvosi rendelők, művelődési házak vagy éppen az iskolatetők. Nem volt olyan év, hogy legalább egy-két ilyesfajta jelentősebb előrelépés a környező településeken ne lett volna.

Korábban a többletforrást tudtuk fejlesztésekre fordítani, most pedig, a háborús szankciók világában azt nézzük, hogy ezt a pénzt hogyan osszuk be fűtésre, világításra, orvosi rendelők, óvodák, iskolák, intézmények működtetésére. Bízom benne, hogy ezt az időszakot minél kisebb sérülésekkel átvészeljük – fogalmazott Rétvári Bence.

Az eseményen Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára emlékeztetett: az elmúlt időszakban a magyar kormány egy olyan program mellé tett sok nemzeti forrást, ami a vidéki gazdaság és a vidéki infrastruktúra megújítását tűzte ki célul.

Van egy megújuló vidék, megújuló agrárium programunk, ami lényegében arról szól, hogy hogyan lehet a vidéki élet vonzerejét növelni, hogyan lehet gazdaságilag felpörgetni, hogyan lehet munkahelyeket, jól teljesítő, eredményes vállalkozásokat fejleszteni, hogyan lehet ebben segítséget nyújtani. Ez egy nagyon fontos eleme, hiszen a munkahely, a jövedelem, a létbiztonság ebből a szempontból kulcskérdés – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette: egy nagyon fontos elem volt az, hogy autópályákon, autóutakon azok a vidéki térségek is gyorsan elérhetővé váltak, amelyek hagyományosan a korábbi évtizedekben ezzel az előnnyel nem rendelkeztek. Fontos az infrastruktúra fejlesztése, amelynek egy markáns eleme volt az, hogy a települések külterületi útjait rendbe tegyük.

Kiss László, az Ipolyerdő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a térség erdőgazdálkodói számára meghatározó jelentősége van ennek az útnak, nemcsak az erdőkezelés, az erdőgazdálkodás hagyományos funkcióihoz, hanem az utóbbi időben rendkívüli módon kiterjedt közjóléti funkció ellátásához is. Idén eddig 58 ezer gépkocsit regisztráltak Királyréten. Százezret meghaladja azoknak az utasoknak a száma, akik az út mellett haladó vasúton jutnak fel, és nem beszélve még az autóbuszos közlekedésről is.

Hozzátette: számtalan infrastrukturális felújításra tudtak az elmúlt időszakban sort keríteni. Kiemelte a legnagyobb beruházást, a Királyréti Erdei Kisvasút felújítását, amely milliárdos nagyságrendű költségvetési forrásból biztosít egy olyan infrastrukturális hátteret, amely magasabb színvonalon elégíti ki a térségbe látogatók igényeit.

Némethné Pintér Csilla polgármester ismertette: a projekt összköltsége a beadott módosítással több mint 200 millió forint volt. A Királyréti út felújítását tűztük célul, mivel ez a szakasz szinte járhatatlan és balesetveszélyes volt. Ezt az utat az erdőgazdálkodás kapcsán a mezőgazdasági gépek mind gyakran használják, de a turista forgalom is jelentős rajta.

Ezt a pályázatot csak egy hatalmas összefogással tudtuk megvalósítani. Fontos volt mindannyiunk számára, így azt gondolom, hogy bárki, akit megkerestünk, a megoldást igyekezett elősegíteni és biztos vagyok benne, hogy ez az összefogás lesz jellemző majd a következő út felújításánál is – fogalmazott a polgármester.

Hozzászólás
Előző cikkTöbb mint 700 millió forintból újult meg Vácon a Jávorszky Ödön Kórház konyhája és az étkező
Következő cikkElindult az animátorképzés a Váci Egyházmegyében