Sötétben a hegyen ragadt turistákat mentettek a Csóványosról

Az Ipoly-völgyi Különleges Mentők egyesület ügyeletét szombaton este riasztotta a Duna-Ipoly Nemzeti Park ( DINPI ) természetvédelmi őrszolgálata, mivel két kiránduló a sötétben a Csóványoson ragadt, ahonnan önerőből nem tudtak tovább indulni – tájékoztatott a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat a közösségi oldalán.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat tagjai azonnal a helyszínre indultak, miközben telefonon sikerült felvenniük a kapcsolatot a segítségre szorulókkal, és megkérték őket, hogy maradjanak a Csóványoson ameddig oda nem érnek. A hegyimentők ameddig lehetett, terepjáró gépkocsival közelítették meg a helyszínt, majd gyalogszerrel jutottak fel a hegycsúcsra.

A két középkorú kirándulót kismértékben már kiszáradva, legyengült és átfázott állapotban találták meg, akik ellátásukat követően viszont már saját lábukon tudtak lesétálni a terepjáró gépkocsiig a hegyimentők kíséretében.

Mint írják: ezúton is köszönjük szépen a segítséget a Csóványoson táborozó fiataloknak, akik a hegyimentők kiérkezéséig forró teával és pokróccal látták el segítségkérőket, valamint a kapcsolattartáshoz mobiltelefonjukat is rendelkezésükre bocsátották. A hegyimentők terepjáró gépkocsijukkal a Cseresznyefa-parkolóba szállították a kirándulókat, ahol a saját gépjárművük várakozott.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat arra hívja fel mindenki figyelmét, hogy a Börzsönyt hazánk legnagyobb összefüggő erdőtakarója borítja, és a hegységben 8-900 méteres csúcsok találhatóak. Ezért ide kirándulni senki ne induljon el esőálló, valamint meleg ruházat, fejenként legalább másfél liter ivóvíz, csokoládé, teljesen feltöltött mobiltelefon, turistatérkép és fejlámpa nélkül!

Kirándulás előtt mindig körültekintően tájékozódjunk a várható időjárási körülményekről, a napnyugta időpontjáról és a fakitermelések, esetleges vadászatok helyszíneiről! Túránkat úgy tervezzük meg, hogy legkésőbb egy órával napnyugta előtt lakott területre érjünk! Az erdőben este sokkal gyorsabban sötétedik, mint ahogyan azt városi környezetben megszoktuk, és a levegő is sokkal gyorsabban és jobban lehűl – figyelmeztetnek a hegyimentők.

Fotó: Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat

Hozzászólás
Előző cikkKormányablak busz érkezik Zebegénybe
Következő cikk20 éves a Biber egyesület Kóspallagon