Rétvári Bence: Azért küzdünk, hogy Magyarország függetlenségét megőrizzük

Nem azokra emlékezünk a nemzeti ünnepeinken, akik Magyarország függetlenségéből feladtak volna egy fikarcnyit is. Nem azokat ünnepeljük. Nem azokról vannak elnevezve a köztereink, az utcáink, nem azoknak állnak itt a szobrai mindenhol, hanem azoknak, akik kiálltak a nemzet szabadságáért – jelentette ki Rétvári Bence Vácon, a Váci Fidesz-KDNP, valamint a KDNP Pest megyei szervezete közös ünnepi megemlékezésén vasárnap.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc 66. évfordulójáról emlékezve hangsúlyozta: Ezért küzdünk mi azért, hogy Magyarország függetlenségét minden centiméteren megőrizzük, a saját döntéseinket mi hozzunk a magunk országunk érdekében. Sosem született jobb döntés Magyarországról más országban, mint itt Budapesten. Vác ügyeiről Vácon lehet a legjobban dönteni. Vácrátót ügyeiről Vácrátóton. Magyarországéról pedig Budapesten. Senki más nem tud úgy gondolkozni, mint mi. 1956-ban sokan az életüket adták ezért.

Rétvári Bence hozzátette: Lehet, hogy csatlakozunk olyan közösségekhez, – nagyon helyesen- amelyek a közös érdekeinket képviselik, de sohasem szabad szerepet téveszteniük. Nem azért vannak, hogy az akaratukat ránk kényszerítsék, hanem azért vannak, hogy az európai nemzetek közös akaratát megvalósítsák. Elfogadhatatlan, ha valaki azt mondja, hogyha valahol rossz irányba mennek a dolgok, akkor majd lesznek eszközei. Mondjuk pénzügyi, gazdasági vagy politikai eszközöket használnak magyarok, lengyelek, olaszok ellen.

Emlékeztetett: Azért jött létre két generációval ezelőtt az Európai Unió is, hogy az örökké egymással hadakozó európai országokat, franciákat, németeket és másokat egy gazdasági unióval végre egy békésebb időszakba hozza, mert ha ezek az országok gazdaságilag összekapcsolódnak, akkor nem fognak háborúzni. A Belügyminisztérium államtitkára feltette a kérdést: Ha az Európai Uniónak az volt az alapvető gondolata, hogy az egymással gazdaságilag együttműködő országok nem fognak háborúzni, akkor most miért vágunk el stratégiailag fontos és az európai emberek számára szükséges gazdasági kötelékeket? Hozzátette: Mi azért csatlakozunk bármihez is, hogy más nemzetekkel közösen a szabadságot kiteljesítsük, hogy közösen egy jobb életet éljünk. De ehhez mindig békére van szükség.

Rétvári Bence Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja kapcsán úgy fogalmazott: Követeljük az azonnali tűzszünetet, követeljük a minél korábbi békét. Minél később van ez a tűzszünet, minél később van a békekötés, annál több emberi szenvedés van a háború alatt. Annál több ember hal meg, annál több édesapa nem megy vissza a gyermekeihez, annál több asszony marad özvegyen, annál több édesanya siratja a gyermekeit. Minden háborút minél hamarabb be kell fejezni, mert ez elsősorban azoknak az érdeke, akik ott vannak a frontvonalban. De nekünk is ez az érdekünk, mert csak békében lehet gyarapodni. Minden lépés, amely egy háborút elhúz, az nem szolgálja az emberek érdekét – hangsúlyozta. Hozzátette: Most, amikor a szankciók kiterjesztették ezt a háborút az egész kontinensünkre, és többszörösére emelték az energiaárakat az áramét ötszörösére, a gázét hatszorosára, akkor bizony ez minden családnak, minden embernek az érdekét szolgálja. Ezért küzdünk mi azért, hogy Magyarország függetlenségét minden centiméteren megőrizzük, a saját döntéseinket mi hozzuk, a magunk országa érdekében – jelentette ki.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni eseményekre utalva rámutatott: Azért azt se felejtsük el, hogy október 25-én a véres csütörtökön nem szovjet tábornokok vezényeltek sortüzet a Kossuth téren békésen gyülekező emberekre, javarészt munkás emberekre, hanem Apró Antal, egy magyar ember. Magyar ember lövetett, magyar emberekre, külföldi hatalom érdekéből. Mert ő a villáját a külföldiek hatalmából kapta. Ott élnek az utódai is. Kiszolgálta tehát a külföldi hatalmat, magyarokra lövetett és több száz ember halt meg. Minden ilyesfajta birodalom keres együttműködőket, kollaboránsokat. Akár gyarmattartóknak is nevezhetjük őket, akik nem a nemzetük érdekét képviselték, mert nem abban működtek közre, hogy hogyan vonuljanak ki a szovjet csapatok Magyarországról, hanem abban, hogy hogyan lőjenek fegyvertelen emberekre, akik békésen azt követelték, hogy menjenek el a szovjet csapatok.

Rétvári Bence kiegészítette: Sajnos sohasem volt olyan időszak, amikor ne lett volna valaki, aki a külföldiek érdekében akar tevékenykedni, mert a támogatását, néha a katonait, néha a pénzügyit külföldről kapja. De akit külföldről támogatnak, az mindig a külföldiek érdekét képviseli. Kritikusabb időpontokban, akár fegyverrel is, máskor szavakkal és tettekkel. Vigyáznunk kell tehát arra, kritikus időkben nagyon, békésebb időkben is, a háborús világban pedig aztán főleg, hogy Magyarországot csak azok képviseljék, akik a magyar emberek döntéséből akarnak hatalomra jutni, nem pedig külföldiek segítségével.

Végezetül kifejtette, hogy azt tudjuk tenni a mindennapjainkban, hogy „őrizzük a béke lángját, igyekszünk érte tenni is, igyekszünk érte imádkozni is, és mellette pedig minden nemzeti ünnepünkön visszaemlékezünk azoknak a hőstetteire, akik életüket áldozták Magyarország függetlenségéért.”

Vácon a Schuszter Konstantin téren Nemcsák Károly, Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, ünnepi szavalatát hallhatták a megjelentek, majd koszorúkat helyeztek el több helyszínen is. Pető Csilla a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője kezdeményezésére idén először megkoszorúzták a Karolina kápolnához felállított Mindszenty József hercegprímás tiszteletére állított szobrot is.

GRT
Fotók: Szennyes Krisztián

Hozzászólás
Előző cikkNői kézilabda Európa-liga – Nem kell Svájcba utaznia a Vácnak
Következő cikkKözmeghallgatás volt Kisnémediben