Mikulás titokzatos életéről hirdet alkotói pályázatot a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény

Mikulás titokzatos élete – Csodák Szent Miklós életéből címmel hirdet alkotói pályázatot a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény 3-18 év közötti gyermekek és fiatatok számára. A díjazott műveket a december 4-én nyíló tárlaton mutatják be. Az alkotások postára adásának határideje november 25., péntek éjfél.

Kevesen tudják, hogy a Mikulás alakja valós személy példája nyomán került be a hagyományaink közé: a III. században a mai Törökország területén született Szent Miklós püspök az előképe, aki számos esetben segítette meglepetésszerű ajándékaival a szegényeket és bajba jutottakat. Gyakran fordultak hozzá a hajósok, úton levők, illetve a hitük miatt üldöztetést szenvedők is. Közbenjárását és segítségét kérték a kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a gyermekek és a diákok. Halálának napja, december 6. a VI. század óta ünnepnap, főleg a keresztény egyházakban, különös tekintettel a görögkeleti felekezetűekre, akiknek Szent Miklós az elsődleges védőszentjük.

A Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény alkotói pályázatot hirdet minden alkotni szerető fiatal számára Szent Miklós püspök legendás életének felidézésére. Az alkotás témája lehet olyan mai élethelyzet is, amelyben szükség lenne Szent Miklós segítségére, csodáira. Előnyt jelent, ha nem csak piros köntösben jelenítik meg a püspököt.

A pályázat részletei ide kattintva érhetők el:

Mikulás titokzatos élete – Csodák Szent Miklós életéből

Fotó: cultura.hu

Hozzászólás
Előző cikkÓvatosan bolygassuk a lombhalmokat, rőzserakásokat – vigyázzunk a sünökre!
Következő cikkÖt magyar népszokás mindenszentek és halottak napján