Már az Ipolydamásd és Helemba közötti híd terhelési próbájára készülnek

cof

Legkésőbb november végéig leaszfaltozzák a szlovákiai oldalon, Helembán azt az új bekötőutat, amely a Helemba-Ipolydamásd közti új hídra vezet, ez után kerül sor a híd terhelési próbájára – értesült a felvidéki ujszo.com Balkó Józseftől, Nyitra megye közlekedési osztályvezetőjétől.

November közepére, de legkésőbb végére elkészülnek az új Ipoly-hídra vezető bekötőút aszfaltozásával, majd ezek után kerül sor a híd terhelési próbájára – közölte az Új Szóval Balkó József, Nyitra megye közlekedési osztályának vezetője. A bekötőutat jövő áprilisra kell átadni, de hamarább elkészül.

Izrael Gergely, Helemba polgármestere a lap értesüléseit megerősítette és hozzátette, jelenleg a terepen a régi út aszfaltját maratják fel, a bekötőút a helembai templomnál csatlakozik majd a főútra. A hídszerkezet tulajdonképpen már kész, az ipolydamásdi oldalon a bekötőút és az új körforgalom is elkészült.

A hídhoz magyar oldalon 540, szlovákiai oldalon pedig 175 méter hosszú bekötőút épül. A Helemba-Ipolydamásd közti híd uniós támogatással készül Nyitra megye és a budapesti NIF Zrt. együttműködésében., uniós forrásból. A híd 58 méter hosszú, 54 méteres nyílással, 12 méter széles és gyalogos átkelő is vezet át rajta. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Andrej Doležal szlovák közlekedési miniszter tavaly júniusban rakták le a híd alapkövét, az ünnepségen elhangzott, hogy a 3,5 tonnát nem meghaladó járművek közlekedhetnek majd rajta, továbbá a hídon keresztül halad majd át az Eurovelo 6. nemzetközi kerékpárút is.

„Elkészült az Ipoly folyó medervédelme és a szlovák oldali árvízvédelmi töltés burkolása a víz felőli oldalon. Továbbá az Ipoly-hídhoz szlovák oldalról csatlakozó, 175 méteres út építésénél is a tervek szerint haladtak a kivitelezési munkák. Az úthoz kapcsolódóan folytatódtak a közműkiváltási munkák és a szlovák oldali hídfőhöz csatlakozó háttöltés építése is” – közölte a hídépítés kapcsán a Magyar Építők szakportál.

A Helemba-Ipolydamásd közti új hidat a jövő év első negyedévében adják majd át.

Forrás: ujszo.com, Magyar Építők

Hozzászólás
Előző cikkRétvári: azért kell tenni, hogy Magyarország függetlenségét senki ne vehesse el
Következő cikkNői kézilabda Európa-liga – Nem kell Svájcba utaznia a Vácnak