Egy Sarkkörön túl gyűrűzött madarat fogtak Vácnál

Egy Sarkkörön túl gyűrűzött nádi sármányt fogott vissza Vác közelében október 23-án Dénes János. Ez az első norvég gyűrűs példány, ami Magyarországon megkerült – számolt be a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Mint írják: a visszafogott madarat Norvégia legészakibb részén, a Porsanger-fjord partvidékén jelölték idén, szeptember 23-án. Jelenleg ez a legészakibb gyűrűs énekesmadár, ami megkerült Magyarországon.

Magyarországon korábban 136 külföldi gyűrűs nádi sármány került meg, a legtöbbet Olaszországban gyűrűzték (36 példány). A Kárpát-medencén túlról ezen kívül Csehországban (12), Észtországban (3), Fehéroroszországban (2), Finnországban (11), Görögországban, Németországban (7), Litvániában, Oroszországban (2), Svédországban (3) és Ukrajnában gyűrűzött nádi sármányok kerültek meg korábban Magyarországon.

Itthon eddig közel 90 ezer nádi sármányt gyűrűztek, amelyek közül 175 példány került meg eddig külföldön, a legtöbb hazánktól délnyugati irányban, a telelő területeken.

A nádi sármány hazánkban a leggyakoribb sármányféle. Verébszerű alkata és színezete miatt a népi neve „nádi veréb”. Eurázsia mérsékelt övezetében széles sávban elterjedt, fűzbokrokkal övezett nádasok gyakori fészkelője. Az észak-európai állományok a Földközi-tenger partvidékéig vonulnak. Ezalatt a Kárpát-medencébe is nagy tömegben érkeznek vagy vonulnak át. A hazai fészkelő állomány leginkább állandó, de keményebb teleken a madarak nagy része délebbre húzódik.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Fotó: Dénes János

Hozzászólás
Előző cikkVeszélyessé vált a Bezina-völgy – csak Szob és Márianosztra között jár a kisvonat
Következő cikkVáltozik a menetrend a Budapest-Szob vasútvonalon