Tudta, hogy rendkívül káros kőtornyokat építeni a természetben?

Ahogy az ország számos részén, térségünkben is divat lett úgynevezett kőtornyokat építeni a természetben. Ezek az ember alkotta „műalkotások” bár jól mutatnak a közösségi oldalakon, de az alatta élő állatok és növényi organizmusok elveszítik az élőhelyüket és a terület tönkremegy – hívja fel a figyelmet a Zemplén Fanatik Szabadidősport és Természetvédelmi Egyesület.

Azt is írják, hogy sajnos sokan már nem is a természet szépségéért látogatják esetükben a Megyer-hegyet, hanem az insta-fotósok által kedvelt kőtorony építés miatt. Fontos felhívni a kirándulók figyelmét arra, hogy micsoda körforgás megy a kövek alatt, ha azokat nem háborgatják.

Szabó Csaba a Zöld Dunakanyar Program vezetője elmondta térségünkben is számos helyen találkozni ilyen kőtornyokkal, melyek alkotói lehet, hogy nem is tudják, milyen nagy kárt okoznak ezzel. „Több helyen is találhatóak ilyen kőtornyok mind a Duna-parton, mind a Naszályon, és a Börzsönyben is. Sokan, aki kirándulnak nyilván nem gondolják, hogy rosszat tesznek egy-egy ilyen kreatív alkotás létrehozásával. Azonban fontos, hogy vigyázzunk a természetre, ugyanis ezek a kövek élőhelyet nyújtanak számos élőlény számára. Minél kevesebb kárt tegyünk, minél kevésbé nyúljunk a természetbe”- kommentálta a természetvédelmi egyesület akcióját Szabó Csaba.

Fotók: zemplenfanatik.hu

Hozzászólás
Előző cikkAcsán a gázszolgáltatás szünetelésére hívják fel a figyelmet
Következő cikkKözösségépítő nap lesz Acsán