Szorcsik József: „Szeretnénk valóban minél többet segíteni, ezért vagyunk ott, ezért vállaltuk el ezt a hivatást”

Népkonyhát indít jövő hétfőtől Csörög, meleg étellel várják hétköznapokon azokat, aki számára ez segítséget jelent. Szorcsik József a település polgármestere kérdésünkre hangsúlyozta, hogy valóban segítséget szeretnének nyújtani ezzel a kezdeményezéssel. Az interjúban több részletet is ismertetett a Baptista Szeretetszolgálattal közösen induló lehetőségről.

0627.hu: Miért döntöttek úgy, hogy jövő hétfőtől népkonyhát indítanak Csörögön?

Szorcsik József: Előre gondolva arra, hogy milyen idők jönnek, milyen tél és milyen rezsiszámlák várhatóak, szeretnénk segítséget nyújtani az idős, az egyedülálló embereknek és az olyan háztartásoknak is, ahol nagyon ki van számolva minden. Ezt átgondoltuk, és úgy gondoljuk, hogy ez a lehetőség egy mankót jelenthet az előttünk álló időszakban. Felmérést nem készítettünk, hanem egy becslést végeztünk el, és úgy néz ki sajnos bejöttek a számításaink a borús helyzet miatt.

0627.hu: A néhány napja meghirdetett lehetőségre eddig hányan adtak be kérelmet?

Szorcsik József: Az alap becslésünkben, napi ötven adag meleg étellel számoltunk, a hétfői induláshoz ezt az igényünket adtuk le a konyhának. Már most túlléptük ezt a számot, jelen pillanatban hatvan körüli igény érkezett be hozzánk. Azt elmondtuk, és itt is hangsúlyoznám, hogy ezt valóban ne szégyelljék, ez nem szégyellni való dolog. Ez nem olyan, mint amikor a hajléktalanok állnak sorba a téren az ételért. Ezt segítségképp kell felfogni, ez nem könyöradomány.

0627.hu: Milyen kiadással jár Csörög számára a népkonyha működtetése, a finanszírozását milyen forrásból valósítják meg?

Szorcsik József: Minimális kiadással jár mindez a település számára, és a szociális normatívánkból fogjuk téríteni, tehát a gazdálkodásunkat nem érinti közvetlenül. Arra törekszünk, hogy a normatívánkat látványosan és kézzelfogható segítségre tudjuk felhasználni. Említhetném a sportolók támogatását, a tanulmányi ösztöndíjat, melyek mellé tökéletesen beleillik ez is.

0627.hu: Hol lesz lehetőség az étel átvételére? Van működő konyha Csörögön?

Szorcsik József: Kész meleg ételt hoznak a településre, amit egy melegítő konyhában fogunk kiporciózni. A posta épületében tudtunk kialakítani egy helyiséget, ahol akár le is lehet ülni, ott el lehet fogyasztani, de alkalmuk nyílik arra is a lakosoknak, hogy hazavigyék az ebédet. Ez egy határozatlan idejű kezdeményezés, nem a fűtési szezonig tart, folyamatosan igényelhető lesz. Bármelyik nap be lehet regisztrálni, és a következő naptól lehet átvenni az ételt. Bárki, bármikor beléphet. Egy megkötés van. Más szociális ellátásban nem részesülhet. Ha valaki tehát például az idősek nappali ellátására jár, ahol van ebéd, akkor ő a TAJ száma alapján kiesik. Felhívom a figyelmet arra is, hogy ez a lehetőség azok számára is nagy segítséget jelent, akik részt vesznek a szociális étkeztetésben. Ugyanis a nyugdíj alapján százalékolva van, hogy mennyi támogatást kapnak ehhez. Van olyan egyedülálló nyugdíjas, akinek noha magas a nyugdíja és a szociális étkezés negyven százalékát fizetnie kell. Igen ám, de azt nem látja a rendszer, hogy van hitele, vagy egyéb más kiadása, ami felemészti a nyugdíját. Ez havi lebontásban azt jelenti, hogy mondjuk egy idős embernek tizen-párezer forint kiadást jelent, hogy a szociális étkeztetését házhoz vitték. Ám, ha beregisztrál, még ennyi kiadása sem lesz. Megkapja ingyen ugyanarról a konyháról, ugyanazt a minőségű élelmét. Nulla forint lesz tehát a költsége. Próbálunk tehát minél kézzelfoghatóbb segítséget nyújtani az embereknek.

0627.hu: Csörögön már eddig is számos olyan szociális intézkedés volt, vagy zajlik is éppen, mely a nehezebb sorsú lakosok számára jelent segítséget. Említhetnénk az épülő négy lakásból álló szociális bérházat, mely majd a rászoruló kisgyermekes családokat segíti, vagy az ingyenes sportolási lehetőséget is. Ön mellett a képviselő-testület többi tagja is keresi ezeket a támogatási lehetőségeket, ötleteket, melyekkel segíteni tudnak?

Szorcsik József: Igen, a képviselő-testület is, de főképp a szociális bizottság részéről ez a napi szintű kommunikáció része. Csak, hogy az élelmezés kérdéskörénél maradjunk. Grancsa Péternek a bizottság elnökének is szintén élelmiszer boltja van,mint nekem így azt kell, hogy mondjam valóban belülről látjuk a gondokat, és azt is, hogy mi az igény. Szeretnénk valóban minél többet segíteni. Ezért vagyunk ott, ezért vállaltuk el ezt a hivatást.
GRT

Hozzászólás
Előző cikkMegszűnik a DTkH Nonprofit Kft. személyes ügyfélszolgálata Őrbottyánban
Következő cikkNem lesz őszi szünet, de hosszabb lesz a téli az iskolákban