Megújult a vámosmikolai iskola tetőszerkezete

Mintegy 30 millió forint kormányzati támogatásnak köszönhetően újították fel az általános iskola tetőszerkezetét Vámosmikolán, amelynek ünnepélyes átadóját szeptember 22-én tartották. A településre az elmúlt években összesen nagyjából 711 millió forint pályázati forrás érkezett.

Az átadó ünnepségen Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője beszédében azt mondta, hogy az elmúlt évek ilyen és ehhez hasonló energetikai fejlesztései egy kicsivel kisebbé teszik azt az aggodalmat, ami most a fűtési szezon közeledtét jellemzi.

A képviselő ismertette, hogy a Magyar Falu Programnak köszönhetően számos beruházás valósult meg. 231 kistelepülésen 7,5 milliárd forintból újultak meg iskolák a vámosmikolaihoz hasonlóan, ami összesen 4576 óvodai és iskolai fejlesztést jelent. A kormány célja, hogy ne csak a nagyvárosokra koncentráljanak a beruházásokkal. Fontos, hogy legyen szó nagy vagy kisebb településről, de ugyanolyan körülmények között tanulhassanak és tölthessék el mindennapjaikat a diákok és óvodások.

Rétvári Bence elmondta, hogy az iskolatető felújítása mellett számos fejlesztés megvalósult Vámosmikolán az elmúlt években. Példaként említette az iskolai konyha és szabadidőközpont fejlesztését, amely 42 millió forint támogatásból valósult meg, a polgármesteri hivatal és kultúrház felújítására 125 millió forintot kapott a település. Bel- és külterületi utak újultak meg, a katolikus plébánia épületén korszerűsítették a fűtésrendszert, kicserélték a tetőt és megvalósult az épület energetikai felújítása is. Emellett a templom tetőcseréje is folyamatban van. Megújult a könyvtár közel 20 millió forintos támogatásból és számos közösségi program szervezésére is érkezett pályázati forrás a településre. A Magyar Falu Programnak köszönhetően nyert mintegy 15 millió forint támogatást Vámosmikola az orvosi rendelő felújítására, és számos orvosi eszköz beszerzésére is lehetősége nyílt az önkormányzatnak. Útfelújításra 40 millió forintot kapott a település és idén egy újabb épület energetikai fejlesztésére nyertek támogatást, méghozzá 125 millió forintot.

Rétvári Bence hozzátette, hogy ha az elmúlt évek fejlesztéseire érkezett pályázati támogatások összegét nézzük, akkor összesen 711 millió forintot kapott a település.

Verebélyi Ákos, a Váci Tankerületi Központ vezetője azt mondta: a kormányprogram a magyar kistelepüléseket, falvakat segíti. A legtöbb diák kistelepülésről érkezik az iskolákba és fontos, hogy az esélyegyenlőséget tudjuk biztosítani a gyerekeknek és a pedagógusoknak egyaránt. Ehhez tökéletesek a Magyar Falu Program pályázati lehetőségei, hiszen ennek köszönhetően azonos körülmények és tárgyi feltételek mellett tanulhatnak a gyerekek és oktathatnak a szakemberek.

Bárdi Alex polgármester úgy fogalmazott: egy kis település számára igen fontos az, hogy a beruházásokhoz pályázati forrásokat tudjunk bevonni. A Magyar Falu Program a kistelepüléseknek nagyon nagy segítség, hiszen támogatások nélkül szinte lehetetlen ekkora fejlesztéseket megvalósítani.

Hozzászólás
Előző cikkRégi hagyományt élesztettek újra Sződligeten
Következő cikkKözel 1400 biciklis tekert ma a Börzsöny Ringen