Jövő hétvégén ingyenesen lesz látogatható a Prónay-kastély Acsán

A Kulturális Örökség Napjai keretében szeptember 17-18-án ingyenes lesz látogatható az acsai Prónay-kastély. Szombat és vasárnap délelőtt tíz és délután négy óra között a tárlatvezetés óránként került megrendezésre.

A kastély épülete a Kossuth utca felől, a romos kőkapun áthaladva közelíthető meg. Az út minősége miatt célszerű a kőkapu környékén parkolni. Az épület viszonylag hideg, pulóver/könnyű kabátka ajánlott. Az idegenvezetés nagyjából fél óráig tart, a kastély parkja szabadon látogatható.

A ma álló téglány alaprajzú négysaroktornyos barokk kastély részben alápincézett, kétszintes, manzárd tetős. Bejárati kapuja fölötti címeres kronosztikon szerint 1735-40 között Prónay Gábor és felesége Királyfalvi Róth Éva építtette, egyes feltevések szerint Giovanni Battista Carlone – a közeli Szirákon, Egerben és környékén működő – , itáliai építész közreműködésével. A kastély minden lakószobáját és közlekedő tereit értékes barokk és klasszicista falképek díszítették, emeleti dísztermének mennyezetét gazdag stukkódíszítés is borítja. Prónay Gábor a 18. század második felében a kastély és a templom között egy földszintes könyvtár épületet építtetett, amelyben a kiemelkedő műveltségű család párját ritkítóan értékes könyvtárát és levéltárát őrizték. A 19. század végén a barokk kastélyhoz észak felől toldalékot építettek, majd ezt a 20. század elején megtoldották. Mindkét bővítmény homlokzati architektúrája rendhagyó, de a család mentalitására oly jellemző módon, híven követi a barokk kastélyét. Parkjának jellegzetessége számos kerti építményen kívül egy műrom.

Az acsai kastély megjelenése azokat a 17. század folyamán épült felvidéki kastélyokat idézi, ahonnan az építtető család származik. Térrendszere, belső kialakítása nagy értéket képvisel.
fotó: oroksegnapok.gov.hu

Hozzászólás
Előző cikkSzombaton este a Pesti Vigadóban lép fel a Vox Humana Kórus és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar
Következő cikkÉjjeli lepkészés és fénycsapdázás is lesz hétvégén a kétnapos nagyszabású fesztiválon a vácrátóti botanikus kertben