Északi-Sarkvidéken élő fecskesirályt láttak a Dunakanyarban

Az öreg, nászruhás fecskesirályt (Xema sabini), Selmeczi Kovács Ádám találta, szeptember 9-én a Duna nagymarosi szakaszán. A híre gyorsan terjedt a madarászok között. A következő napokban sok terepmadarász látogatott a Dunakanyarba, hogy láthassa a ritka madarat. Nem volt könnyű megtalálni a fecskesirályt, mert nagy területen mozgott a Vác és Nagymaros közötti Duna szakaszon – számolnak be a Börzsönyi Természet védők.

Mint írják: nagy volt az izgalom, amikor Nagymaros közelében megjelent a Duna fölött. Jól látható volt a jellemző villás farka, amiről nevét kapta. Néhány percig körözött a levegőben, majd elegáns szárnycsapásokkal elszállt Vác irányába.

A fecskesirály Észak-Amerika és Észak-Szibéria sarkvidékein fészkel. Hosszú távú vonuló. Télen Dél-Afrika partvidékéig vonul. Főleg a nyílt tengeren, az európai partok mentén ritkán fordul elő, a kontinens belsejében elvétve lehet megfigyelni.

A Duna nagymarosi szakaszán előkerült nászruhás fecskesirály, a 9. hazai előfordulása a fajnak. A Dunakanyarban másodszor fordul elő. Először 2001-ben, Verőcén látta Selmeczi Kovács Ádám.

Forrás: Dénes János/Börzsönyi Természetvédők
Fotó: Selmeczi Kovács Ádám

Hozzászólás
Előző cikkMihály-napi vásár és betakarítási ünnep lesz Kismaroson
Következő cikkGőzfelhős nosztalgiavonat indul a Dunakanyarba