Petíció indult a váci McDonald’s építésével kapcsolatban

Az alapvető gond nem a McDonald’s étteremmel, hanem annak váci elhelyezésével van – írják a petíció kezdeményezői, amelyet a közösségi oldalon indítottak „Petíció – Miért problémás a Vácon épülő McDonald’s?” néven.

Az oldal összeszedte kategorizálva, hogy véleményük szerint mi a probléma a város engedélyével épülő váci McDonald’s beruházással.


„1. Lokáció – A legnagyobb probléma nem az, hogy nyit Vácon egy újabb gyorsétterem, hanem annak elhelyezkedése.

A barokk történelmi emlékekkel teli városban az ország egyetlen szobrokkal díszített barokk kőhídja mellett épülő modern épület teljességgel stílusidegen, városképet radikálisan és hosszú távon befolyásolja.
Egyébként is Vác egyik legforgalmasabb helye, ahol délutánonként 15–20 percet lehet az autóban ülni egy 700 méteres szakaszon. A barokk kőhíd nem bővíthető, így a közlekedési infrastruktúra nem alkalmas egy újabb nagy forgalmú szolgáltató fogadására.
Az építkező vagy házukat felújító váciak rendre küzdenek, hogy terveiket ne kaszálja el a hivatal a városkép megőrzésére hivatkozva. Egy multinacionális globalista üzletlánc terveire azonban az áldását adja. Hogyan illik ez a Burgundia-Hétkápolna-Barokk kőhíd városképébe?

2. Helyi gazdaság – Városunknak nem fűződik gazdasági érdeke egy gyorsétterem multi üzletnyitásához.

Vác városa bagatell 100 millió forintért adta el az egyik legértékesebb területét, mélyen áron alul, hiszen csak a városháza tetőfelújítására 200 milliót szánnak (kormányzati támogatásból). Ki járt jól azzal, hogy egy ezermilliárdos multi aprópénzért jut hozzá egy ilyen frekventált ingatlanhoz?

A McDonald’s nyitása ellehetetlenül a kistermelőktől vásárló étkezdék helyzete, akik nem fogják tudni tartani az árversenyt. Mennyivel csökken majd ezzel a váci kifőzdék forgalma?
Egy multinacionális vállalatcsoport helyi üzlete sose fog annyi helyi iparűzési adót befizetni, mint a váci vállalkozások. Újabb Vácról kiszivattyúzott adóbevétel és profit, hiszen a tulajdonosok biztosan nem Vácon fogják elkölteni vagy befektetni a profitot.

3. Egészség – Az üzlet nyitása egy újabb egészségtelen étkezési lehetőséget biztosít.

A helyi kifőzdék és éttermek egészséges és természetes ételeivel szemben az új gyorsétterem távolról hozott mirelit és bizonyítottan egészségtelen fogásokat kínál majd.
Végre virágzik gyermekeink körében a sportkultúra, vannak példaképeik tiszteletre méltó sportolóink között, s most az elhízásra hajlamosító étkezdét telepítünk gyalogtávra a belvárostól. Mindezt egy sportpálya helyén.

4. Ökológiai lábnyom – Ismét a fákon és a környezetünkön csattanó beruházás.

Vajon hány fa kivágására volt szükség ahhoz, hogy az egyik legnagyobb ökológiai lábnyomot hagyó üzletlánca éttermet nyithasson? A marhahús önmagában az egyik leginkább környezetszennyező étel, de a most elérhetővé váló termékek több száz vagy ezer kilométert utaznak majd mirelit formában. Mekkora környezetszennyezés ennyi energia felhasználása néhány egészségtelen hamburger értékesítésének érdekében?

Vác egyetlen csomagolásmentes boltja éppen most kényszerült bezárásra, de a globalista multi óriási szemétmennyiséget termelő üzlete a városvezetés teljes támogatásával épülhet.
Vác város vezetői: Matkovich Ilona és Inotay Gergely büszkén, termelési jelentésként újságolták az étterem nyitását. A beruházó befektet, a városvezetők pedig az összes korábbi ígéretüket megszegik annak érdekében, hogy segítsék az építkezést.

A ciklus végére büszkén jelenthetik majd, hogy a vezetésük alatt a város két legnagyobb beruházása a McDonald’s és polgármester gyermekeinek Kőhíd utcai társasház építkezése.
Mindkét esetben a környéken lakók és fák Matkovichék döntéseinek károsultjai.”

Hozzászólás
Előző cikkSzedd magad tűzifagyűjtési akciót hirdet a nagymarosi erdészet
Következő cikkDefibrillátort kaptak a nagymarosi tűzoltók