Korszerű, strapabíró fóliaházak az önellátás segítéséért

A klímaváltozás miatt mind a nagyüzemi gazdaságok, mind a háztáji növénytermesztők számára egyre bizonytalanabb egy-egy esztendő eredménye, szinte bármilyen növénykultúra esetében, rengeteg természeti kár okozhat komoly terméskieséseket. Ugyanakkor a gazdasági nehézségek hatásának tompítása érdekében mind többen felismerik az önellátás fontosságát, s ha van rá lehetőségük, belevágnak például az önerős zöldség-gyümölcs termesztésbe.

A Vácott élő Bovai László maga ugyan nem foglalkozik növénytermesztéssel, de nyugdíjasként immár évek óta igyekszik összehozni a termesztést megkönnyítő és biztonságosabbá tevő eszközöket gyártókat a lehetséges felhasználókkal.

– Elsősorban fóliasátras rendszerek népszerűsítésével, forgalmazásával foglalkozom jelenleg. Korábban egy szerbiai magyar partner termékeinek voltam a viszonteladója, de ez a vállalkozó barátom a múlt évben a covid áldozata lett, és nincs, aki folytassa a munkáját. Aztán az Agromashexpo kiállításon megismerkedtem egy kolozsvári cég magyar vezetőivel és újabban az ő kiváló minőségű fóliaház rendszereiknek a magyarországi képviseletében igyekszem partnerségeket összehozni – mondta Bovai László, hozzátéve: természetesen nem véletlen, hogy határon túli magyar vállalkozásokkal is kapcsolatokat épít, ugyanis nagyon fontosnak tartja ezt a fajta összefogást.

Magáról a forgalmazott termékről röviden elmondta, hogy a fólia francia termék, a rozsdamentes acél vázszerkezeti elemeket a kolozsvári székhelyű cég gyártja.
A cég ismertetőjéből vett leírás szerint fóliaházaik a Közép-Európa klíma sajátosságainak megfelelően tervezettek, extrém hó- és szélterhelésnek is biztonsággal ellenállnak, a fólia rögzítése a vázszerkezetre szerelt alumínium sínekkel és PVC betétpárral történik, tehát nem nagy ördöngösség a felállítás.

– Már számos gazdálkodó szervezettel felvettem a kapcsolatot szerte az országban, de természetesen különösen a környéken, a Dunakanyarban, vannak biztató egyeztetések, hiszen ezek a rendszerek alkalmasak mind a zöldségtermesztés segítésére, mind bizonyos gyümölcsökhöz, például az eperhez jelesül, és természetesen a virágneveléshez is adaptálhatók a fóliaházak – mondta Bovai László, aki – szavai szerint idealista lévén – szót ejtett egy igen érdekes, mondhatni merész elképzeléséről, tervéről is.

Azt tervezi, hogy népszerűsíteni fogja az elkövetkező időben a fóliaházakat az oktatási intézmények körében is, elsősorban természetesen a szakiskolákban, de más középfokú intézményekben, sőt általános iskolákban is.

– Azt gondolom ugyanis, hogy akadhatnak olyan intézmények, amelyek megtérülő beruházásnak tarthatják egy-egy nagyjából 80 – 100 négyzetméteres fóliaház felállítását, amelyekben már rengeteg mindent meg lehet termelni. Mindenesetre könnyen belátható szerintem egy ilyen esetleges iskolai beruházásnak a haszna, hiszen egyrészt ugye saját termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket is fogyaszthatnak a diákok, ráadásul beletanulhatnak ebbe a munkába. Egy-egy felkészült biológia tanár vagy más kolléga, aki maga is foglalkozik háztáji növénytermesztéssel, minden további nélkül beavathatja a fiatalokat a fortélyokba – fogalmazott Bovai László.

Zárszóként még egyszer hangsúlyozta az önellátás minden lehetséges módjának a jelentőségét, tapasztalata szerint egyre többen vannak, akik lehetőségeikhez mérten tudatosan törekednek erre.

Ribáry Zoltán

Hozzászólás
Előző cikkA zebegényi templom felszentelését ünnepeljük ma
Következő cikkElképesztő látványt nyújtanak a kérészek a Dunakanyarban