Bazsalikom különlegességekkel ismerkedhet meg Vácrátóton

A vácrátóti Nemzeti Botanikus kertben hazánk leggazdagabb élőnövény-gyűjteménye mellett programok is várják, mint arról már több alkalommal beszámoltunk, de olyan különlegességeket is láthat, mint a 27 fajtát bemutató bazsalikom gyűjtemény.

A Valeyrac Exotics együttműködésével a Rendszertani gyűjtemény egyik ágyásában 27 féle bazsalikom bemutatójával várják a látogatókat. A bazsalikom a görög „basileus” szóból származik, amely királyt jelent. Ez is utal a fűszernövények között betöltött fontos szerepére, gyógyító hatásaira. A bazsalikomok nemzetsége (Ocimum) számos fajból áll, melyek közül többet használnak ma is a különböző konyhákban.

Legismertebb a kerti bazsalikom (Ocimum basilicum), melyet a mediterrán vidékeken legalább 4000 éve ismernek. Több száz fajtája az illóolaj változatos összetételének köszönhetően sokféle aromájú lehet. A szent bazsalikom vagy tulsi (Ocimum tenuiflorum) ma is javarészt Indiában népszerű. Az indiai konyha és gyógyászat is alkalmazza változatait. Az afrikai vagy kelet-indiai bazsalikom (Ocimum gratissimum) nagy termetű növény, széles, csipkés levelekkel.

Hozzászólás
Előző cikkFélpályás útlezárás várható a Vác-Gödöllő összekötő úton jövő héten
Következő cikkGázolás miatt jelentősebb késésekre kell számítani a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon