A forróság miatt a fecskefiókák is bajba kerülhetnek

Egyre több hívás érkezik a mályi madármentőkhöz fészek alatt talált kis fecskék miatt. A 35-38 fokos melegben ugyanis a sárból épített fészek is felmelegszik, ezért idő előtt kiugrálnak a fiókák. Hogy hogyan tudunk segíteni rajtuk, azt elmondják a szakértők.

Egy fészekből kiugrott kis fecske – a hőségben akár 70 fokra is felhevült – aszfalton hamar hőgutát kaphat. Ha ilyen madarat találunk, vegyük fel a forró talajról, nedvesítsük be kezünket langyos vízzel, tegyük bele kismadarat. A langyos vízből 2-3 cseppet csepegtessünk a tarkójára, hátára, és vigyük árnyékos helyre, amíg nem jön segítség. Ha ilyen bajba került fecskét találunk, kérjünk mihamarabb állatmentő szervezet segítségét – kérik a mályi madármentők. Mivel a mentőhelyek leterheltek lehetnek, ezért a legnagyobb segítség az, ha mi magunk visszük oda a kismadarat.

Mint írják: ha a fecskefészek a saját házadon van, azzal is segíthetsz, ha a közelben lévő betont, járólapot, zöldfelületet locsolod, a fészek alatti 10 méteres körzetben. Mivel a párolgás is hőt von el, a terület lehűl pár fokkal. A fészket azonban tilos locsolni, mert sárból van, és leeshet.

Amit soha ne tegyünk!
• Ne öntsük le hideg vízzel a fiókát!
• Ne kezdjük el itatni a félig ájult, elpilledt madarat, mert eleve nincs hozzászokva az itatáshoz és ha rossz állapotban van félrenyel és megfullad.
• Ne vigyük a forró betonról, erősen klimatizált helységbe!

Forrás, fotó: turistamagazin.hu

Hozzászólás
Előző cikkA 90 éves Viski Gyulát köszöntötték Szokolyán
Következő cikkEzüstmise lesz Szobon