Új tetőt kapott a Kosdi Református Egyházközség temploma

Hamarosan végéhez közeledik a Kosdi Református Egyházközség templomának elsősorban a tetejét érintő felújítása. A Húsvét után kezdődött munkálatok jó ütemben haladnak annak ellenére, hogy nem várt körülmények is nehezítették a munkálatokat. A felújításról Koncz Hunor Attilát a kosdi gyülekezet lelkipásztorát, valamint Bandur-Juhász Emőkét a projekt felelősét kérdeztük.

0627.hu: Mit jelent a gyülekezet életében egy ilyen templom felújítás?

K.H.A: Úgy próbáljuk ezt megélni, hogy ez egy nemcsak egy külső megújulás, hanem szeretnénk, hogy ez a belső megújulás része legyen. Szeretnénk, hogy a gyülekezet részt tudjon ebben venni. Lelki otthona legyen. Az idei évre választott alapigénk is erről szól: „Épüljetek fel, mint élő kövek, lelki házzá.” Tehát nemcsak itt akarunk köveket, téglákat, gerendákat egymásra helyezni, helyeztetni, hanem mi magunk is szeretnénk ebbe a képbe belelépni. Hogy kapcsolódjunk egymáshoz, mint kő a kőhöz. Isten a legjobb habarcs, különbözőségeink, vagy különböző letöréseink ellenére ő tud bennünket összekötni és ebbe hívunk meg mindenkit. Szeretnénk, hogy ez a felújított ház is olyan otthon legyen, ahol mint szülőktől a gyerekek tudnak tanulni. Ahol az Atyától mi, mint gyermekei tudunk tanulni. Erre a felújításra nagyon vágytak a kosdiak, hogy ez megtörténjen, és hogy ez folytatódjon. Ez egy nagy lépés számunkra. A templom születésnapjáról is meg szoktunk emlékezni. Templomunk június 18-án lesz 236 éves. Sokat jelent tehát mindez a gyülekeztetnek.

0627.hu: Mi az, amire még szükség lenne? Gondolom a munkálatok során kiderült, hogy lenne még mit tenni a templommal. Mi az, ami tenni lehet ez érdekében, hogy ez megvalósulhasson?

K.H.A: A tervek szerint július 9-én lesz öt órakor lesz a kosdi vonatkozású Gratia Nostra vegyeskar évzáró koncertje, ami ingyenes, de adományokat gyűjtenek és ezt a templom további felújítására szeretnénk felajánlani. Külön műsorral készülnek erre. Eddig katolikus zenével készültek, és nagyon izgalmas, hogy most egy másik, protestánsabb irányból is értelmezhető anyagot állítottak össze. Emellett persze fogadunk adományokat a következő szükséges lépések megtételéhez. A gyülekezet már elkezdett adakozni. Ezt vagy a toronyra, vagy a vízelvezetésre, vagy esetleg más további fellépő munkákra fogunk majd felhasználni. Az is fontos, hogy szeretnénk majd ezután mindig hálaadó napot tartani. A falu, akár nagyobb közösség elé kiállni, hogy elszámoljunk ezekkel a pénzekkel. Stratégiai szempontból nagyon fontos a vízelvezetés, hogy az alulról való falvizesedést meg lehessen oldani. Azután a torony teljes magasságában, a toronysisak javítása, felújítása. Még hosszabb távon belül is a fűtés korszerűsítése. Ablak, nyílászáró csere lennének a terveink folytatásként.

0627.hu: Milyen pályázati forrásból valósul meg a felújítás?

B.J.E.: A Bethlen Gábor Alap pályázatán 15 millió forintot nyertünk a templomtető felújítására. Valamint további hárommillió forintot az Észak-Pesti Református Egyházmegye is felajánlott. Továbbá az eddig beérkező adományokat is felhasználjuk a felújítás során.

0627.hu: Mely részét érintik a templomnak a munkálatok, mikor kezdődtek, most hol tart a kivitelezés?

B.J.E.: Húsvét utáni héten kezdődtek a munkálatok. Elsősorban a tető felújítása, és az ehhez kapcsolódó statikai megerősítések történtek most. Mi a tető felújításában gondolkodtunk, és amikor elkezdtük elkészíttetni ehhez a faanyagvédelmi, illetve statikai szakvéleményeket, akkor a szakemberek javasoltak még ezzel egy időben elvégezhető tevékenységeket. Elsősorban a falvarrás technológiájára gondolok. Ennek során a templomhajón körben koszorúszerű megerősítés készült, amit a statikusunk javasolt. A felújítások során fentről haladunk lefelé. Úgy gondolkodunk, hogy először szerkezetileg legyen rendben a templom (elsősorban ne ázzon, ne repedjen,) utána a terepszinti vízelvezetést tervezzük, majd ezt követően lehet a látványosabb, például a homlokzati felújításokat tervezni. Jelenleg ott tartunk, hogy a cseréptetőt sikerül lassan befejezni. A toronysisak felújítása sajnos a mostani projektbe nem fért bele, ez még várat magára.

0627.hu: Minden a terv szerint haladt, vagy akadtak időközben nem várt körülmények?

B.J.E.: Akadtak, például szükségessé vált a templom egyik boltvállának az alátámasztása. Az egy természetes folyamat, hogy amikor a tetőfedés súlya lekerül egy boltozatos épületről, akkor mozognak a szerkezetek, ilyenkor a repedések is jobban megnyílnak. Itt a repedések elhelyezkedése azonban indokolta az ideiglenes megtámasztást. A statikusunk fentről, a tetőtér felől a boltozaton talált olyan régi, de elég nagy repedéseket is, amelyek valószínűleg már elég már régóta ott vannak, – hosszútávon gondolkodva pedig jobb ezeket helyrehozni, és stabilizálni a jelenlegi állapotot. Ezeket a repedéseket ki fogják injektálni egy speciális habarccsal, utána pedig ott is falvarrásos technológia fog készülni. Előre nem látható, többletmunka keletkezett még a tetőfelújítás során azért is, mert jóval több szarufát kellett cserélni, mint amennyi előre látszott. Erre számítottunk, hogy lehet ilyen, mert a héjalás leszedése után lehet csak jól látni a tetőszerkezeti elemek állapotát. Egy főállás kötőgerendája is annyira rossz állapotban van sajnos, hogy kiegészítő acél felfüggesztés kialakítására volt szükség – mivel műemléki szempontok miatt a csere nem jöhetett szóba.

0627.hu: Több ilyen repedés került elő, lehet ezt számszerűsíteni?

B.J.E.: Egy boltozati mező az, amit komolyan meg kell erősíteni, és a többinél nem olyan rossz a helyzet de ott is vannak repedések, amiket helyrehoznak.

0627.hu: Mikorra várható a munkák befejezése, mikor lehet átadni a gyülekezetnek a templomot? Mi lenne az a fontos lépés, ami a templomra várna?

B.J.E.: Már csak a támasznak a kivételére várunk, ami attól függ, hogy mikor sikerül ezt a boltozatot helyrehozni. Ez pedig attól függ, hogy az a kivitelező, aki ezzel foglalkozik mikor tud majd jönni. Emberi okokból ők is egy kis leállásra kényszerültek. De június hónapban szeretnénk visszaadni a templomot a gyülekezetnek.

GRT

Az egyházközség templomfelújitási céljait az alábbi bankszámlaszámon keresztül támogathatja adománnyal. Kérjük a megjegyzésbe írják bele, hogy templomfelújításra.
11742094-20171199 (OTP)

Hozzászólás
Előző cikkFülesbagoly fiókát mentett egy család Vácon
Következő cikkMegnyitott a zebegényi strand