Pünkösdi királynéjárás lesz Szobon

A Danubius Táncegyüttes lassan 20 éve járja Pünkösdkor Szobon az utcákat – idén sem lesz másként. A szervezet tagjai hétfőn 9 óra után indulnak, hogy bőséget, egészséget kívánjanak mindenkinek.

A felvonulás a művelődési háztól indul és ezen az útvonalon halad végig:

Árpád utca – Arany János utca – Szent Imre utca – Ipolysági utca – Köztársaság utca – Árpád utca.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Pünkösdi királyné, pünkösdi királynéjárás

Sok helyen pünkösdi királynét választottak a kislányok közül (cucorkázás), aki díszes menet élén járta be a falut házról-házra. A szokásnak több változata is ismert, az egyik legelterjedtebb motívum, hogy fehérbe öltöztetett, fátyollal vagy piros mintás kendővel borított királyné a kosárában rózsaszirmokat vitt (az egyik legelterjedtebb pünkösdi jelkép), amivel meghintette az ajándékozókat.

Ahol szívesen fogadták a menetet, a kíséret tagjai egy mondóka kíséretében felemelték a királynét, miközben hangosan mondták, “Ekkora legyen a kendtek kendere”. Ha valahol nem fogadták a menetet szívesen, leguggoltatták a királynőt, hogy ne nőjön magasra a kender annál a háznál.

A szokás eredete termékenység mágia lehetett. A hagyomány idővel egyfajta adománykérő szokássá változott át. Érdekesség, hogy például a Csallóközben például egy felöltöztetett bábut hordtak körbe valódi kislány helyett.
Forrás, fotó: punkosdinfo.hu

Hozzászólás
Előző cikkRengetegen vettek részt Kosdon a szülők és az óvoda által szervezett gyereknapon
Következő cikkElkezdik Szokolyán a sportöltöző felújítását