Olyat láthat holnap a hajnali égbolton, amit 1100 éve senki

1100 éve nem látott, különleges és ritka jelenség, úgynevezett bolygóvonat lesz megfigyelhető a péntek hajnali égbolton, egészen június 28-ig. A Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és a Szaturnusz, azaz az összes, szabad szemmel látható bolygó mind egymás mellett, egy füzéren lesz látható. Távcsővel pedig az Uránusz és a Neptunusz, sőt a Pluto és a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is megpillantható majd. A Naprendszer planétáinak egymás mellé rendeződéséről a penci Kozmikus Geodéziai Obszervatórium osztályvezetőjét, Kenyeres Ambrust kérdeztük.

0627.hu: Mit jelent a bolygóvonat kifejezés?

Kenyeres Ambrus: Több hajnalon át lehet majd látni az összes bolygót napkelte előtt. Minden szabad szemmel látható bolygó közel egy vonalban lesz a hajnali égbolton. Az Uránusz és Neptunusz pedig csak távcsővel lesz látható.

0627.hu: Miért ilyen ritka?

Kenyeres Ambrus: Iszonyatosan nagy a Naprendszerünk, és elég ritkán fordul elő, ez az együttállás, hogy így csoportosulnak és láthatóak valamennyien. Azért is ritka ez, mert a Merkúr nagyon közel van a Naphoz. Tehát a napkelte előtt valamennyi látható bolygó a keleti égbolton követhető lesz. Nyilván nem látott még egyikünk sem ilyet. El sem tudom képzelni, hogy milyen, és nem biztos, hogy fel fogok kelni hajnalban, de hátha sikerül.

0627.hu: Aki látni szeretné, mikor a legalkalmasabb az égboltot figyelnie?

Szerintem szerencsénk is lesz, mert tiszta időszak előtt állunk és a Hold sem zavar. Mert a holdfény ugye erősen csökkenti az objektumok láthatóságát. Kivéve a Vénuszét, mert az Esthajnalcsillag az egyik legfényesebb az égbolton. Ha valaki érdeklődik, érdemes egy kisebb távcsővel felnéznie, mert látni lehet majd a Jupiter holdjait, Szaturnusz gyűrűjeit is, de azt azért nem annyira. Az Uránusz és Neptunusz pedig nagyon halványak, tehát ezek csak és kizárólag távcsővel lesznek láthatóak.

A Svábhegyi csillagvizsgáló oldalán azt írják, ha szabad szemmel és binokulárral nézelődünk, érdemes 3:00 körül elkezdeni a megfigyelést, még szinte teljes sötétségben. Ekkor a Neptunuszt és az Uránuszt is megtalálhatjuk még binokulárral. Az együttállás talán 3:30-kor lesz a legszebb, ekkor a pitymallat már megvilágítja az eget. Mindenképp érdemes azonban 4 óráig várni, hogy a Merkúr is becsatlakozhasson, ekkor is 2-3 fok magasan lesz csak az égen.

Legutóbb 947-ben volt hasonló égi jelenség

A ritka látványra több mint ezer éve várunk, legutóbb 947-ben volt hasonló égi jelenség, a legközelebbi pedig 2495-ben várható. Azért is ilyen ritka ez a jelenség, mert az Uránusz 84, a Neptunusz pedig 165 év alatt kerüli meg a Napot. Ha a két bolygó egyszer eltávolodik egymástól, akkor több mint másfél évszázad múlva érnek ismét egymás mellé. Ahhoz pedig, hogy az összes többi bolygó is éppen ugyanakkor legyen ott, még több időre van szükség. Emellett, hiába sorakoznak fel libasorba, ha a Nap a bolygósor közepébe férkőzik, akkor a jelenségből semmit nem lehet látni a napfény miatt.

Várja a lelkes amatőr csillagászokat jövő héten vasárnap a Svábhegyi Csillagvizsgáló

A kezdő amatőr csillagászoknak általában több évükbe telik, mire a Naprendszer összes bolygóját legalább egyszer távcsővégre kerítik. Mi most röpke két óra leforgása alatt szeretnénk ezt teljesíteni.

Akit bővebben is érdekel- e páratlanul ritka jelenség, annak ajánljuk a Svábhegyi csillagvizsgáló június 25-i bolygómaratonját. Mint írják: „A kutatóépületünk tetőteraszán felállított hordozható távcsövekkel, 2-300x nagyításon szeretnénk végignézni a Naprendszer összes bolygóját egyetlen hajnalon. A kezdő amatőrcsillagászoknak általában több évükbe telik, mire a Naprendszer összes bolygóját legalább egyszer távcsővégre kerítik. A Merkúr és a Neptunusz egyértelműen a hátsólistások. Mi most röpke két óra leforgása alatt szeretnénk ezt teljesíteni, az eseményre várunk minden lelkes és a Naprendszerünk bolygóit személyesen is megismerni kívánó érdeklődőt.”

Hozzászólás
Előző cikkGyermek juniális lesz Vácdukán vasárnap
Következő cikkVasárnap lezárják az M2-t, nem lehet felhajtani a Rádi, és a Kosdi csomópontból sem