Június 13-tól érvényes forgalmi rend a szobi vonalon

A lezárások idejére változott a forgalmi rend a Budapest-Szob vasútvonalon. Mutatjuk a fontosabb tudnivalókat.

Vonatok és pótlóbuszok

A Nyugati pályaudvar és Szob közötti Z70-es és G70-es, valamint az éjszakai S70-es vonatok helyett Kismaros és Szob között pótlóbuszok közlekednek, a vonatok a Nyugati pályaudvar és Nagymaros között az eredeti menetrendjük szerint járnak.

A Kismaros-Szob közötti pótlóbuszok kerülő útvonalon, Kóspallag–Márianosztra felé közlekednek a 12-es főút lezárása miatt. Márianosztra, Őri telep autóbusz-megállóban is megállnak. A menetidejük irányonként általában 35-40 perc ezen a szakaszon, de a közúti torlódások miatt esetenként ennél hosszabb is lehet. A buszok Szobról a megszokott vonatindulásokhoz képest általában 20 perccel korábban indulnak, illetve később érkeznek meg oda. A buszok Szobon a vasútállomás elől indulnak, Dömösi átkelés, Zebegény és Szob alsó megállóhelyet nem érintik. Kismarosról a vasúti megállóhely autóbusz-megállótól indulnak a pótlóbuszok.

Szob és Zebegény között külön pótlójárat közlekedik, Szob alsónál a közeli Volán buszmegállóban (Szob SZTK), Zebegényben a vasúti megálló melletti parkolóban állnak meg. Ezek a pótlóbuszok mindkét irányban csatlakoznak a szobi vasútállomásnál a kismarosi pótlóbuszokhoz.

A Szob és Fonyód közötti hétvégi Jégmadár expressz utasainak is Szob és Kismaros között pótlóbusszal kell utazniuk, a Jégmadár expressz Nagymaros és Fonyód köztt az eredeti menetrendje szerint közlekedik mindkét irányban.

Hajójáratok

A vonatpótló hajójáratok a reggeli csúcsidőszakban a zebegényi és a nagymarosi kikötőkből is 6, 7 és 8 órakor indulnak (a nagymarosi kikötő Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelytől érhető el).

Napközben a nagymarosi kikötőből 10:10-kor, 12:10-kor, 14:10-kor és 16:10-kor indul vonatpótló hajójárat Zebegénybe.
Zebegényből vonatpótló hajó indul Nagymaros érintésével Visegrádra: 11, 13, 15 és 17 órakor.
Az esti csúcsidőszakban a hajójáratok a zebegényi kikötőből és a nagymarosi kikötőből is 18, 19 és 20 órakor indulnak.
A hajójáratok menetideje 30-35 perc a két kikötő között. A vonatpótló hajójáratokon a vasúti bérleteket, igazolványokat és menetjegyeket elfogadják.

Nemzetközi vonatok

A vasúti pálya lezárása érinti a Szob, Párkány határállomásokon ki- és belépő nemzetközi vonatok közlekedését (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Németország felé közlekedő Metropolitan EuroCity, Báthory EuroCity, Metropol EuroNight vonatok):
A nemzetközi vonatok továbbra is a Nyugati pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek meg, kerülő útvonalon közlekednek Rajka érintésével.
A kerülő útvonalon való közlekedés hosszabb menetideje miatt általában 40-80 perces késésekre lehet számítani mindkét irányban. A szerelvényforduló miatt esetenként a Nyugati pályaudvarról is késve indulnak.

  • A kerülő útvonal miatt a vonatok nem érintik Vác, Nagymaros-Visegrád, Szob, Štúrovo (Párkány), Nové Zámky (Érsekújvár) állomásokat.
    A Szlovákia felől Rajkánál belépő, Budapestre tartó nemzetközi vonatok leszállás céljából Budapest-Kelenföld állomáson is megállnak.
  • Forrás: Mávinform
Hozzászólás
Előző cikkEzekben az időpontokban indul a vonatpótló hajó Nagymaros és Zebegény között, kedden
Következő cikkNyolcadik helyen végeztek a váci vízilabdázók