Dühös lakók tiltakoztak ma délelőtt Vác polgármestere, Matkovich Ilona fiához köthető építkezés miatt (videó)

Felháborodott lakóktól volt hangos ismét Vácon a Kőhíd utca, miután a Pajor Dániel, Matkovich Ilona fiához köthető építkezés megkezdődött. Első körben több hatvan éves ősfát fákat vágtak ki a hét elején.

Emiatt akkor többen sírva fakadtak, és számos lakos elmondta, az elűzött madarak még napokig keresték elpusztított élőhelyeiket, fészkeiket. Szomorú idős lakosok azt mesélték el stábunknak, hogy maguk nevelgették a több tíz évvel ezelőtt ültetett ősfákat, melyeket úgy sirattak, mintha hozzátartozójukat veszítették volna

Emellett nagyon sokan féltik nyugalmukat a két éven át tartó építkezés következményeitől. A jövőben megnövekedett autóforgalomtól, zaj, és porártalomtól. Volt, aki azt tette szóvá, hogy minderről egyetlen lakossági fórumot sem hívtak össze az itt élők számára, és a megküldött leveleikre sem kaptak választ Vác város polgármesterétől.


Deákváron is tiltakoznak egy beruházás ellen a lakók – ott is utólag lesz lakossági gyűlés

Matkovich Ilona a legutóbbi képviselő-testületi ülésen a Fácán utcai garázsok ügyében a társadalmasítás fontosságáról beszélt. Noha Mokánszky Zoltán képviselő felhívta a testület figyelmét arra, hogy a Deákváron élők sem szeretnék a beruházást, vagyis az újabb garázsok megépítését. Át is adta az erről szóló levelet Matkovich Ilona részére, miután a lakosok elmondása szerint a polgármester hétfőn a fogadóóráján azért nem fogadta őket, mert nem kértek időpontot.

Fontos a társadalmasítás, de csak utólag?

A testület a tiltakozás ellenére mégis úgy döntött, elfogadva az előterjesztést, további lépéseket tesz arra vonatkozólag, hogy akár statikai szakvéleményt készíttetve, a további garázsok megépítése akár megvalósítható lehessen. A döntés értelemében utólag, egy lakossági fórumot hirdettek. Molnár Nándor képviselő szerkesztőségünket arról tájékoztatta, hogy ennek az időpontja július 4-én 17 órától lesz, a helyszínen. Matkovich Ilona a szerdai képviselő-testületi ülésen azt mondta, nem szeretnének szembe menni a lakosság akaratával, de minden eshetőséget meg kell vizsgálniuk, és azokat is képviselniük kell, akik a beruházások mellett vannak, azokat szeretnék, ha megvalósulnának.

Ahogy a Fácán utcánál, úgy ebben az esetben is utólag kerül sor lakossági gyűlésre, ma este hat órától. „Ennek már mi értelme? Nem most kellett volna ezt megszervezni” – reagáltak az elkeseredett, sírás szélén álló tiltakozó lakók a Kőhíd utcánál. A feszültség, elkeseredettség, és kilátástalanság uralkodott el az itt élőkön, mint az helyszíni riportunkból is kiderül.

Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Hozzászólás
Előző cikkVeszélyessé vált az iskolai sportpálya védőrácsa Szokolyán
Következő cikkKapcsolószekrény égett Szobon