Botanikai csoda Őrbottyánban: Már most 5 méteres és hamarosan virágzik az agave

40 évig várt az őrbottyáni család, hogy virágba boruljon az Agave americana. Igazi szenzáció ez Őrbottyánban, ahol az egész város izgatottan várja már, hogy melyik nap láthatják majd teljes virágzásban az egyedülálló növényt.

Pető Miklósné elmesélte, hogy elsősorban férje gondozza a Dél-Amerikában, főként Mexikóban honos sivatagi növényt, melyet negyven évvel ezelőtt barátaiktól kaptak. Hosszú évekig cserépben nevelték, és bent teleltették, de amióta ilyen hatalmasra nőtt, a kertben kellett átvészelnie a forrósághoz szokott növénynek a telet. Pető Miklósné hozzátette, hogy férje télen még fűtésről és lámpáról is gondoskodott, hogy a növényritkaság túlélje a hideg évszakot. Hogy virágozni fog, márciusban vették észre, azóta csak egyre magasabbra nő, már most több mint 5 méter, és mint a képeken is látszik, még várható, hogy tovább fejlődik a növény.

Ottjártunkkor is sokan álltak meg és csodálták meg a ritkaságot. Az agávéról talán sokan nem tudják, de a spárgafélék családjába tartozó sivatagi növény. Lassan növekszik, de a legtöbb faj meglehetősen nagyra nő, több méter átmérőt érhetnek el. A hőséget, a tűző napot jól viseli; a legtöbb faj néhány fok mínuszt is kibír. Néhány faj évente virágzik, a legtöbb azonban életében csak egyszer: több éves korában a tőlevélrózsa közepén hatalmas virágzatot fejleszt, majd a magok beérése után az anyanövény elpusztul.

Őrbottyánban a különleges sivatagi növény virágzása a Rákóczi Ferenc u. 111-ben az Orchidea-virágbolt udvarán megcsodálható. A növény egyelőre még bimbós állapotban van, pontosan nem tudni, mikor kezdődhet meg a virágzása.
Fotók: GRT

Hozzászólás
Előző cikkWaldorfeszt Zebegényben csütörtöktől vasárnapig
Következő cikkVáltozott a gyermekgyógyászati szakrendelés a váci kórházban