A Samsung beruházása miatt bővítenék a váci szennyvíztisztító telepet – Matkovichék megszavazták, engedélyeznék a terület használatát

„A képviselő-testület olyan határozatot hozott, mely szerint a Samsung által szennyvíztisztításra használandó terület engedélyezéséhez szükséges módosító eljárást elindítja” – írja beszámolójában a Matkovich Ilona vezette váci önkormányzat a közösségi oldalán, május 18-án. Nézzük, mit is jelent ez pontosan.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. megkeresésünkre elmondta: Vác Város Önkormányzatának Helyi Építési Szabályzatában (HÉSZ) a Magyar Állam tulajdonában lévő 4555 hrsz terület „Gip-szvt”, azaz Gazdasági terület – szennyvíztisztító besorolású. A szabályozási tervlapon ezen a helyrajzi számon található egy kék terület „Rehabilitálandó tó” felirattal. Ezt az ellentmondást kell feloldani, vagyis a HÉSZ-ben szereplő szennyvíztisztító telep besorolású területet szennyvíztisztító építésére alkalmassá tenni.

Mint írják: „a jelenlegi HÉSZ módosítási kérelmünkkel a tervlapon szereplő rehabilitálandó tó berajzolását kértük törölni, tekintettel arra, hogy elmúlt 20 évben ezen a területen tó nem volt, illetve forrás nem található. Ennek érdekében telepítési tanulmánytervet adtunk be az Önkormányzatnak.”

Vác Város Önkormányzata 2022.05.18-i testületi ülésén a HÉSZ módosításának érdekében a településrendezési eszköz módosítási folyamatának elindításáról döntött, valamint kérte a tanulmányterv kiegészítését – írja a szolgáltató.
A DMRV tájékoztatása szerint, a jelenlegi fejlesztés során a terület egy részén ipari szennyvíztisztító telep építését tervezik a gödi ipari-innovációs fejlesztési terület víziközmű hálózatának részeként.

A lakosság víziközmű ellátását ez a fejlesztés nem érinti, a telepre érkező és a telepről távozó szennyvíz paraméterei az érvényes jogszabályoknak meg fognak felelni – fogalmazott a szolgáltató.

Matkovich Ilona a legutóbbi, május 18-ai testületi ülésen még a napirend megszavazása előtt elmondta: a helyi építési szabályzat módosításáról döntenek, amelyet, ha megszavaznak, akkor ezzel a beruházás első lépése megtörténik. Az önkormányzat korábban már készített egy felmérést, amelyben a lakosság nagy része elutasítja a beruházást, és ugyanannyi részben mondták azt, hogy nem ismerik a részleteket.

A polgármester hozzátette: „ez a döntés nem csak a mi, hanem a gyermekeink, unokáink életét is meghatározza. Ez jóval túlmutat azon, amit egy városvezetés meg tud határozni és felelősséget tud érte vállalni.”

Matkovich Ilona azt is elmondta, hogy a szennyvíztisztító fejlesztéséből sok előnye is származik Vácnak.

A beruházással kapcsolatban egy lakossági fórumot tartanak majd június 16-án, 17 órakor a Madách Imre Művelődési Központ Kamaratermében, ahol meghívott vendégként részt vesz Balogh Zsolt, a DMRV műszaki igazgatója is.

A témával kapcsolatban e-mailben kerestük Matkovich Ilonát május 26-án, de cikkünk megjelenéséig (június 1.) nem kaptunk rá választ.

Borítókép: MTI

Hozzászólás
Előző cikkKésve közlekednek a vonatok kedd este a Vác-Balassagyarmat vonalon
Következő cikkÚjabb pályázatokon nyert Nagymaros