Több mint száz hajó úszott egyszerre a Dunán Szob és Verőce között

Rekordszámú indulóval rendezték meg vasárnap a második Dunakanyari Hajós Felvonulást Szob és Verőce között. Az eseményen több mint száz hajó vett részt, ezzel megnyitották az idei szezont. A felvonulás nem csak a hajókról, hanem a partról is hihetetlen látványt nyújtott, nagyon sokan voltak kíváncsiak az eseményre.

A rendezvény megnyitóján Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy a szervezők egyik célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a Dunakanyar lehetőségeire, emellett összekovácsolja a hajós közösséget. „A Dunakanyar sokaknak a hazáját jelenti, sokan itt élnek, sokaknak egy fantasztikus turisztikai célpont országon belül, de nagyon fontos az, hogy úgy tekintsünk rá, mint a turisztika egyik nagyon fontos desztinációjára, és ilyen formán a magyar gazdaság erősödéséhez is hozzájárul.”

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy az idei első negyedévben a vendéglátás árbevétele csaknem 280 milliárd forint volt, ezzel az egy évvel korábbi duplájára emelkedett. „Ha nem is fogjuk elérni a 2019-es rekordévet, amikor 41 millió vendégéjszakával számolhattunk, 36-37 millió vendégéjszakát várhatunk az idei évben, ez 20 százalékos forgalomnövekedést jelent majd a szálláshelyeken és a vendéglátásban a tavalyi évhez viszonyítva” – mondta.

Szob, 2022. május 22. Rétvári Bence, Vác KDNP-s országgyûlési képviselõje, Bõdi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshely és vendéglátás programigazgatója, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ és Erõs Gábor, Esztergom fideszes országgyûlési képviselõje (b-j) a turisztikai szezon nyitányaként, mintegy száz hajó részvételével rendezett II. Dunakanyari hajós felvonuláson Szob és Verõce között 2022. május 22-én. MTI/Kovács Attila

Szentkirályi Alexandra emlékeztetett: számos módon igyekszik a kormány is erősíteni a turisztikai szektort, a belföldi turizmust. „Ne felejtsük el például az idén is működő Kajla programot, ami a gyerekeknek, ezen keresztül pedig a szülőknek jelent lehetőséget, a SZÉP-kártyák közötti átjárhatóságnak a fenntartását, vagy a Dunakanyar napijegyet, amivel tavaly is több mint hétezren éltek már, és ami megint hozzátesz ahhoz, hogy még kényelmesebben, még egyszerűbben fedezhessük fel a Dunakanyar szépségeit” – fogalmazott a kormányszóvivő.

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy várakozáson felüli volt a regisztráció. A több mint száz felvonuló hajó között volt például a Dunaújváros aknamentesítő hajó is, a vízügy Luppa kitűzőhajója, a katasztrófavédelem Foka hajója és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat hajója is.

A képviselő emlékeztetett, hogy azért indíthatták el ezt a rendezvényt tavaly, mert előtte felépült a szobi kikötő. 40 esztendő után két évvel ezelőtt lett újra kikötője Szobnak, de 25 évig Verőcének se volt olyan kikötője, amely fogadni tudta volna a Budapest hajót, a két település között pedig Zebegényben is épült új kikötő. „Három új kikötővel gazdagodott a Dunakanyar, ezért új lehetőségei vannak a hajózásnak, és erre is szeretnénk felhívni a figyelmet” – mondta.

Rétvári Bence hozzátette: emellett már sokkal több vízi létesítménnyel várják az ide érkezőket, de nemcsak a motoros hajókat. Egy teljesen új csónakház várja az evezni akarókat Szobon és Vácon, valamint három strand is megújult ezen a szakaszon, és a börzsönyi kisvasutakat is az elmúlt öt évben újították fel.

Erős Gábor, Esztergom térségének országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Duna mentén élők nagymértékben használják a folyót túrázásra, pihenésre, és ennek segítése kiemelt feladat a jövőben is. Fontosnak mondta azt is, hogy a fiatalok először Magyarország tájait ismerjék meg. Úgy fogalmazott: „nekünk elsősorban ezt a csodálatos országot kell bemutatnunk.”

Hozzászólás
Előző cikkSchiffer és Rétvári vita Vácon
Következő cikkÚt közben gyulladt ki egy csónak Letkés és Ipolytölgyes között