Döglött halak a Duna-parton

Az elmúlt napokban számos fotó jelent meg arról a közösségi oldalakon, hogy partra sodródott haltetemek kerülnek elő a Dunán. A Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége rengeteg bejelentést, kérdést kap a témában, így szeretnék a legfontosabb információkat eljuttatni a horgászokhoz és a lakossághoz.

A Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének közleménye:

„Az elmúlt napokban nagyon sok bejelentést, kérdést kaptunk a témában, így szeretnénk a legfontosabb információkat ezúton is eljuttatni a horgászokhoz.

A partra sodródott haltetemek főleg az öblökben kerültek a felszínre nagy számban, és amellett hogy kellemetlen látványt nyújtanak, a terjedő szaguk is felhívják a figyelmet.

Ez a jelenség egy természetes folyamat eredménye, amely során a télen elhullott gyengébb, idősebb, sérült halak a víz hőmérsékletének emelkedésével, tavasszal, a felszínre kerülnek. Főleg az idegenhonos fajok – jelen esetben 95 százalékban a busák – vannak jobban kitéve a körülményeknek. Vannak olyan évek, amikor kisebb arányú ez a pusztulás és kisebb számban jelennek meg a haltetemek, és vannak olyan évek – mint idén is – amikor nagyobb számban.

Tehát nincs szó mérgezésről, betegségről, sem tömeges halpusztulásról, hanem sok elhullott egyed, a hirtelen hőmérséklet emelkedéssel egyszerre került a felszínre.

Halőreink folyamatosan dolgoznak azon, hogy összeszedjék és elszállítsák a tetemeket, de kérjük a horgászok türelmét, amíg ez a folyamat teljesen le nem zajlik, minden nap kerülnek elő és sodródnak partra újabb példányok.”

Fotó: Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége

Hozzászólás
Előző cikkTáncházat rendeznek Kóspallagon
Következő cikkNótaestet szerveznek Perőcsényben