A BFK válasza szerint nem megoldható vasútállomás létesítése Vácbottyán településrészen

Az Őrbottyán a Mi Városunk Egyesület a Budapest Fejlesztési Központhoz fordult, javaslatot téve egy vácbottyáni vasútállomás kialakítására, kapcsolódva az az agglomerációs közlekedésfejlesztési tervhez, melynek az S71-es vagyis a Vác-Veresegyház- Budapest vasútvonal is része.

Mint az egyesület honlapján fogalmaznak: „Őrbottyán vácbottyáni részén is jelentős népességszám növekedés tapasztalható, nem beszélve arról a teherről, amit a hamarosan megépülő 78+12 lakásos lakópark jelent majd az úthálózatra. Őrbottyán ezen részéről kevés Volánbusz járattal érhető el a jelenlegi vasútállomás, a csomádi körforgalom vagy éppen Budapest.”

A BFK válasza szerint az Önkormányzat részéről nem érkezett olyan jellegű javaslat vagy kezdeményezés, mely szerint a város bármely pontján új megállóhely létesítésére lenne igény. Hozzátették, hogy szakmai szemmel vizsgálva egy megfelelően átgondolt, észszerű felvetésnek tartják a vácbottyáni megálló ötletét, azonban a kezdeményezés megvalósíthatósági akadályokba ütközik. A BFK indokai szerint megállóhelyek elhelyezése kapcsán a településszerkezetbe illeszthetőséget kiemelten szükséges vizsgálni. Ennek kapcsán az általános szakmai szempontoknak megfelelően 500 méteres maximális rágyaloglási távolsággal kalkulálunk, amely a megállóhely közvetlen környezetében utasforgalmat generál. Az egyesület által felvázolt helyszín ilyen tekintetben annyira a település szélén helyezkedik el, hogy az említett 500 méter sugarú körgyűrű nagy része lakatlan területre esik, így nem biztosít elég ember számára rágyaloglási távolságot ahhoz, hogy a megvalósítás kellően alátámasztott legyen.
Emellett azt is kiemelik, hogy az első pont kiküszöbölése érdekében az új megálló elhelyezhetőségét a Fekete István utca tengelyének közelében vizsgálták. A vasúti közlekedés sajátosságainak megfelelően a két megállóhely közötti minimális távolság 2 kilométer, ami sűrűn beépített települési környezetben 1000, kiemelten indokolt esetben pedig 800 méterig csökkenthető. Az érintett terület beépítettsége nem minősül sűrűnek, a Fekete István utca vonala pedig mindössze 600 méterre található Őrbottyán állomás kitérőkörzetétől, így álláspontuk szerint ezen a helyszínen sem lehetséges az új megállóhely létesítése.

Forrás: orbottyanamivarosunk.hu

Hozzászólás
Előző cikkCsütörtökön indulnak a Születés Hetével kapcsolatos programok Vácon
Következő cikkVárják a csatlakozókat Püspökhatvanban a falu megtisztítására