25 madárfajt figyeltek meg az érdeklődők a természetbarátok túráján

Két év kényszerszünet után ismét megrendezte az MME Börzsönyi Helyi Csoport és Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület közösen vezetett családias hangulatú túráját, sorban a tizenegyediket. A szervezett kiránduláson 25 madárfajt figyelhettek meg az érdeklődők.

Talán ezekben a hetekben a legszebb, de egészen biztosan a leghangosabb a természet – írják a Börzsönyi Természetvédők, akik természetszerető madarászok, gyerekeket táboroztatnak, és természetvédelmi munkákat végeznek.

Mint írják: a friss zöld lombok alatt megtelt az erdő madárdallal, már a „lusta” mézgás éger levélrügyei is kipattantak a Szén-patak mentén, a mogyorós hólyagfa elvirágzik lassan, a lucfenyők hatalmas pollenfelhőket eregetnek a legkisebb szellőre, virágban van számtalan lágyszárú és rovarok döngicsélnek mindenhol.

Közleményükben ismertették, hogy a túrájuk során 25 madárfajt sikerült megfigyelniük a bejárt kis területen. Itthon van már a sárgarigó és a kakukk is, a sisegő füzikék idén mintha többen lennének a megszokottnál, a barátkák, kis poszáták, a fekete és énekes rigók kedves éneke szól mindenfelől és a harkályok is elkészültek az idei odúikkal, a csobogó hegyi patakok partján, jól elrejtett fészkeikben pedig már fiókát nevelnek a ritka hegyi billegetők.

Nagy Csaba szakmai vezetésével egy odútelepet tekinthettek meg az érdeklődők. A hűvös április miatt kicsit később kezdődtek a költések, ezért még csak frissen kikelt, csupasz széncinege és kék cinege fiókákkal, illetve az örvös légykapók száraz fűből épített fészkében lapuló, világoskék tojásaival találkozhattunk – írták a természetvédők.

A szervezők szeptember első hétvégéjére is terveznek egy túrát, amikor majd a nagy pele családok életét tanulmányozhatják az érdeklődők.

Forrás: Börzsönyi Természetvédők, fotók: Mátéfy Szabolcs és Császár Mónika

Hozzászólás
Előző cikkIdén is lesz Kóspallagi Lovas Nap
Következő cikkTáncházat rendeznek Kóspallagon