A Naprendszer bolygóit méretarányosan bemutató modell készült a penci obszervatóriumnál

Pencen az obszervatóriumhoz vezető bekötő út mentén elkészült egy, a Naprendszer bolygóit méretarányosan bemutató ismeretterjesztő modell. Ezzel kapcsolatban Dr. Kenyeres Ambrus, az obszervatórium vezetője tart majd egy személyes tájékoztatót.

A Kozmikus Geodéziai Obszervatórium (KGO) hazánk első, és mind a mai napig egyetlen, dedikáltan űrkutatási céllal létrehozott intézménye. Az 1976-ban átadott épület, az azt övező hat hektáros park és az itt dolgozó kutatógárda a hazai műholdas geodézia szellemi és gyakorlati központja kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal és négy évtizedre visszatekintő elismert eredményekkel.

A KGO elsődleges feladata a műholdas technológiák (GNSS, InSAR) nemzetközi eredményeinek megismerése, nyomon követése, az új technológiák meghonosításához és bevezetéséhez szükséges alapkutatás és kutatás-fejlesztés végzése nem csak a műholdas és klasszikus geodézia, de a földfizika és meteorológia területein is. Az obszervatórium 2019. április 1-től a Lechner Tudásközpont Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumaként működik.

Az obszervatórium vezetője elmondta még, hogy a sorompó és az obszervatórium kapuja között nyolc fémoszlopon keresztül mutatják be a Föld bolygócsaládját, valamint a Napot. A Naprendszer modell az érdeklődő szakemberek mellett az itt élők, a környéken lakók, és az erre kirándulók számára is ismeretterjesztési lehetőséget kínál akár egy séta mellett is.

A Naprendszer túráról ma 15 óra 30 órától tart egy rövid tájékoztatót Dr. Kenyeres Ambrus az Obszervatóriumhoz vezető út mentén lévő játszótéren. Erre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Hozzászólás
Előző cikkA Föld napja alkalmából kitakarítják Letkést
Következő cikkKút készült Sződligetnél a bicikliút mentén