Egyre népszerűbb a baba-mama klub Letkésen

A koronavírus járvány óta alig néhány hete indult újra útjára a letkési baba-mama klub, mára mégis egyre többen érdeklődnek iránta. A kisbabákkal otthon lévő anyukáknak és a kicsiknek is remek lehetőség arra, hogy kiszakadjanak a napi rutinból és közösségben töltsenek el hetente néhány órát. A klubról Simonné Somogyi Verával beszélgettünk.

Miért gondoltad, hogy életre kelted a klubot?

Nem Letkésről származom, két éve költözünk ide a férjemmel, Bencével (ő tősgyökeres letkési), és szerettem volna egy olyan közeget kialakítani, ahol én és a hozzám hasonló anyukák tudnak ismerkedni, közösségbe járni. Ezen kívül az ovi előtt a gyerkőcöknek nem sok lehetősége van hasonló korú gyermekekkel találkozni, ráadásul erre a covid is rátett még egy lapáttal. Így jó ötletnek tűnt mind az anyukák, mind a picik érdekében egy kis csoport létrehozása. Ebben többen is nagyon támogattak, például a férjem és édesanyám is, aki már több városban szervezett meg baba-mama klubbot, így jó tanácsokkal is el tudott látni.

Hogy látod, mekkora szükség van rá?

Szerintem nagyon nagy szükség van rá, több szempontból is. Egyrészt a kicsiknek, mielőtt oviba mennének, remek alkalmat nyújt arra, hogy megszokják, hogy rendszeresen eljárnak valahová, ott játszanak egymással, egymás játékaival, időnként rövid, kötött programon vesznek részt, alkalmazkodnak egymáshoz: „jó gyakorlás” nekik ez az ovira. Másrészt az édesanyáknak is jó kimozdulási lehetőség, ahol megoszthatják egymással örömeiket, bánatukat, tanácsot kérhetnek egymástól, bátorítják egymást és megismerkedhetnek egymással. Nagy valószínűséggel ebből a korosztályból többen fognak egy ovis csoportba járni, és már nem lesznek sem a szülők, sem a gyermekek ismeretlenek egymás számára. Az éneklés-mondókázás nagyon sok területet fejleszt, ezért fontosnak tartom, hogy minél többször sor kerüljön ilyen tevékenységekre is. Ebben volt segítségemre Bábik Noémi, aki gitárral kísérte az alkalmakon a gyermekdalokat.

Milyen volt a fogadtatás az anyukák részéről?

Szerencsére szuperül fogadták az ötletet, nagyon lelkesek! Már az első alkalomra kilenc „baba-mama páros” jött el és olyan nyitott volt mindenki! Szeptembertől pedig megszavazták az anyukák, hogy minden héten legyen klub, ez is azt jelzi számomra, hogy lelkes a kis csapat! Azóta volt egy néhány hónap szünet a covid miatt, de most pár hete új lendülettel vágtunk neki, ahol a korábbi tagok mellett új baba-mama párossal bővült a klubunk.

Csak letkésieknek szól vagy vártok más településről érkezőket is?

Természetesen egyszerűbb a letkésieknek eljönni, hiszen itt van helyben számukra, viszont a kezdetektől fogva van több anyuka-gyermek páros, aki környező faluból, városból jár az alkalmakra. Szeretettel várunk mindenkit a környező településekről is!

Milyen terveid vannak, milyen programokkal készülsz a következő alkalmakra?

Rengeteg tervem van, ami közül már néhányat meg is valósítottunk az eddigi alkalmakon (só-liszt gyurmázás, mondókázás-éneklés, játszóterezés, piknikezés, medencézés stb.) ám azt szeretném a legjobban, ha mindenki magáénak érezné a klubbot és mindenki ötletét, tervét megvalósítanánk! Az is felmerült, hogy minden anyuka egy-egy alkalommal megtanít a többieknek valamit, amiben ő tapasztalt, például koszorúkészítés, sütési praktikák, hímzés, festés, játékkészítés, zenélés, stb. Most, hogy az alkalmak is újra rendszeressé váltak, csaptunk egy nagy ötletelést, ahol mindenki megoszthatta gondolatait a tavaszi időszakkal kapcsolatban. Legalább negyedévente újra összeírjuk a programterveket, és természetesen bármikor örömmel fogadunk mindenféle ötletet. Igyekszünk majd úgy összeállítani az alkalmakat, hogy azok kikapcsolódást nyújtsanak mind a gyerkőcök, mind az anyukák számára.

Hozzászólás
Előző cikkArculatot váltott Nagybörzsöny
Következő cikkErdő Péter: Bármilyen magas tornyot épített is az ember, az eget nem tudta elérni