Átadták a Sváb Emlékezet Centrumot Kismaroson

A Sváb Emlékezet Centrum (SEC) 61 millió forintos kormányzati támogatásból rekonstruált épületének ünnepélyes átadását tartották meg Kismaroson március 31-én. A SEC a Kismarosi Falumúzeum Alapítvány által kidolgozott terv alapján valósult meg és a környékbeli sváb települések történeti anyagának ad helyet, valamint kulturális feladatokat is felvállal.

Az átadó ünnepségen Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a helyi svábságnak nagyon mély gyökerei vannak itt a Dunakanyarban. Ezeket a gyökereket kell ápolni ahhoz, hogy a mai világban is egy virágzó sváb, német nemzetiségi kultúra legyen Magyarországon.

Emlékeztetett: három évszázadra tekint vissza a svábság története Magyarországon. Részei lettek a magyar közösségnek és háromszáz éve járulnak hozzá a magyar nemzet teljesítményéhez. Ők itt a Dunakanyarban is, Kismaroson, de a környező településeken, Zebegényben, Nagymaroson is nagyon fontos közösségi életet indítottak el.

Rétvári Bence hangsúlyozta: öröm, hogy a kormány hozzá tudott járulni ahhoz, hogy egy élő és erős közösség egy méltó múzeumot kapjon ahhoz, hogy bemutassa a gyökereit, és a mai fiataloknak átadja azt a sváb identitást, ami száz százalékig biztos vagyok benne, hogy a magyar és a keresztény identitásukat is minden esetben növelni fogja.

A képviselő úgy fogalmazott: abban a korszakban élünk, amikor nem divatos nemzeti identitásról beszélni, sem svábságról, sem magyarságról, sem kereszténységről. Viszont hiszünk abban, hogy ami nekünk, magyaroknak az elmúlt ezer évben bevált, ami a svábságnak az elmúlt háromszáz évben bevált, a következő háromszáz évben, és a következő ezer évben is be fog válni.

Emlékeztetett: az elmúlt években nagyon sok eseményt tartottak itt, amelyek a svábság kitelepítéséről is szóltak. Mint tudjuk, a környező falvakból, településekről a II. világháború végén, pár nap leforgása alatt, az év elején hatszáz embert telepítettek ki egyik pillanatról a másikra, és vitték őket kényszermunka táborokba. Erről sem feledkezhetünk meg. Ez is egy pusztító háborúnak volt az egyik következménye – mondta.

A képviselő hangsúlyozta: hatszáz családnak a tragédiája is mutatja itt a Dunakanyarban, hogy miért kell minden esetben minden háborús konfliktustól távol maradni. A háború lerombolta azt, amit generációk munkájával építettek föl a családok.

Nem játék a háború, nem játék a természetellenes ideológia és nem játék az a közösségromboló társaság, amelynek tagjai Magyarországra rá akarnak törni – ezt már Soltész Miklós mondta a Sváb Emlékezet Centrum átadásán.

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy fontos tanulnunk a történelemből. Főleg olyankor – folytatta -, amikor egy emlékhelyet adunk át, mert amikor az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt mondta a kárpátaljai magyarokról, hogy Putyin-pártiak, ugyanúgy ellenséggé tette őket helyben, mint 1945-1946-ban a magyarországi németeket, svábokat tették.

Hozzátette: e kijelentés miatt a kárpátaljai magyarokat folyamatos fenyegetések érik, függetlenül attól, hogy Magyarország minden segítséget megad a háború elől menekülő embereknek.
„A békesség és a béketeremtés nem jön magától, arra oda kell figyelni, és ha valaki (…) háborút akar, akkor súlyos károkat okoz az emberiségnek” – fűzte hozzá az államtitkár.

Forrás: 0627.hu/MTI, Fotó: MTI

Hozzászólás
Előző cikkFidesz-Vác: Az Inotay vezette váci baloldal morális megújulásának 10 pontja
Következő cikkÓvodabővítésre és csapadékvíz elvezetésre nyert Vácrátót több mint 400 millió forintot