Perőcsény az állami támogatásoknak és a helyi közösségek munkájának köszönhetően fejlődik

Útfelújítások, épületkorszerűsítések, rendezvények, eszközbeszerzések, templomfelújítás – címszavakban ilyen beruházások jellemzik Perőcsényt, ha az elmúlt nyolc évet nézzük. Az aprócska településre mintegy 200 millió forint kormányzati támogatás érkezett.

Együd László polgármester elmondta, hogy ezeknek a forrásoknak köszönhetően több utat is fel tudtak újítani, műszakilag korszerűsítették az orvosi rendelőt és új eszközök beszerzésére is lehetőségük nyílt. Fontos volt a település életében a temető kerítés felújítása, hiszen a vadak rendszerint tönkretették a régit illetve bejártak a temetőbe. Erre a fejlesztésre a Magyar Falu Program keretében került sor. Egy vis maior pályázatnak köszönhetően egy támfal felújításra került, illetve az érintett utcához tartozó híd is megújulhatott.

A település önkormányzata kiemelt hangsúlyt fordít a rendezvények szervezésére, tavaly az IpolyFeszthez csatlakozás eredményeként számos, színvonalas előadást láthattak az érdeklődők Perőcsényben. Emellett saját programokkal is színesítik a mindennapokat, például lecsófőző fesztivállal, szüreti felvonulással és bállal, falukarácsonnyal.

„A Magyar Falu Programon belül szerzett támogatásokat nagyon fontosnak tartom. Ennek köszönhetően újulhatott meg az önkormányzati épület energetikai korszerűsítése, többek között a fűtésrendszer, az elektromos hálózat és napelemeket is tudtunk felszerelni. A művelődési házunk felújítására is nyertünk kormányzati támogatást, amelyből nyílászárókat cserélünk, fűtést korszerűsítünk. Megújul az elektromos hálózat és a vizesblokk is. Ez a beruházás nagyon időszerű, mert ’67-ben lett az épület átadva, és azóta nem volt ilyen mértékű felújítás” – hangsúlyozta a polgármester.

„Tavaly, köszönhetően Rétvári Bence országgyűlési képviselőnknek sikerült szintén a Magyar Falu Program keretében 13,5 millió forint eszközbeszerzésre pályázatot nyernünk. Ebből kommunális eszközöket vásárolunk. A tavalyi évnek az egyik kiemelt önkormányzati döntése volt, hogy beiskolázási támogatást adtunk 23 gyermeknek, ami eddig az elmúlt években nem volt. A templomunk hajójának a tetőszerkezete is cserére szorul, ez jelenleg folyamatban van a 15 millió forintos állami támogatásnak köszönhetően. Civil szervezeteink is rendszeresen pályáznak, a Perőcsényért Alapítvány szintén Magyar Falu Programban nyert 6 millió forint támogatást a volt idősek otthona tetőszerkezetének cseréjére, amely már elkészült. Ez a rengeteg fejlesztés nem valósulhatna meg, ha nem lennének a helyi lelkes civilek és az állami támogatások” – mondta a polgármester.

Hozzászólás
Előző cikkÍgy fog kinézni a kibővített sződi iskola
Következő cikkA harkovi rakétatámadás elől menekülő egyetemisták érkeztek Vácra, Penc is adománnyal segíti őket