Rétvári: Ma ugyanúgy aktuális az, amit 1848-ban mondtak – legyen béke, szabadság és egyetértés

Ma ugyanúgy aktuális az, amit 1848-ban mondtak: legyen béke, szabadság és egyetértés – mondta Rétvári Bence országgyűlési képviselő az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésen hétfőn, Ipolydamásdon.

A képviselő emlékeztetett: a 12 pontban megírtakra utal vissza az alaptörvényünk is, arra, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés.

Ismertette, hogy már akkor is azt írták a 12 pontban, hogy magyar katonáinkat ne vigyék külföldre. Ha magyar katonákat külföldre vittek, az általában mindig valamilyen más birodalom érdekében történt. És addigra már a magyaroknak sok-sok évszázad után nagyon elege volt abból, hogy a magyar katonák akkor hullajtották a vérüket, amikor a Habsburg dinasztia érdeke éppen ezt kívánta – fogalmazott a képviselő.

Hozzátette: nem a magyar nemzet érdeke, nem a magyar királyság érdeke, nem a magyarok érdeke, hanem mások, akkor éppen Bécs érdeke volt. Ezért nekünk is örök küldetésünk az, hogy sem Bécs, sem Berlin, sem Moszkva, sem Brüsszel, sem semmilyen más birodalmi központ ne határozza meg, hogy mi, hogyan rendezzük be a saját életünket. Hogy ne ők határozzák meg, hogy a mi katonáinkat hova küldjük, és hova ne küldjük, hanem őrizzük azt, amit a legnagyobb betűkkel ráírtak a 12 pontra: legyen béke, legyen szabadság és legyen egyetértés.

Romanyik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere emlékeztetett: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye a nemzeti identitás egyik alapköve. Erre az ünnepre büszke minden magyar, határon innen és azon túl. Méltán is lehetünk büszkék, hiszen 1848. március 15-én példaértékűen cselekedtek a márciusi ifjak, mikor szabadságukért szembeszálltak az elnyomó hatalommal.

A polgármester úgy fogalmazott: a nemzet összetartozásának tudata 1848 óta a leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrásunk. Tekintsük hát tanításnak, megélt tapasztalatnak a múlt eseményeit, ha a jelent a múltból fakadó tudással éljük, nem kell félnünk a jövőtől. Éljen bennünk is a tudat, hogy összefogva nagy eredményeket érhetünk el. Mindez igaz ránk is Ipolydamásdon, minden nap küzdünk, hogy szebbé, élhetőbbé tegyük településünket.

Rományik Ferenc hozzátette: ahogy a kitűzött célokat meg tudjuk valósítani, bíznunk kell egymásban. Ez az egyetlen helyes út, melyen járva meg tudjuk valósítani a közösen elképzelt terveinket. Egy kis közösség csak akkor emelkedik ki a többi közül, ha a célhoz vezető úton segítik egymást.

Hangsúlyozta: legyen példaértékű minta a márciusi ifjak és az 1848-49-es szabadságharc hőseinek cselekedetei. Az akkori kor mindezt csodának élte meg, hiszen szabadságuk eljövetelének hajnalát látták március 15-én.

Hozzászólás
Előző cikkInotay jelölttársa beismerte: jogtalanul vett fel 1,6 millió forint közpénzt
Következő cikkA térség településein is megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról