Vámosmikolán az intézmények felújítása mellett a közösségi terek fejlesztésére koncentrálnak

Ha nem lennének kormányzati támogatások, akkor csak éppen, hogy egy állagmegóvás valósulhatna meg Vámosmikolán – mondta lapunknak Bárdi Alex polgármester, aki a településen megvalósult számos fejlesztésről beszélt.

Az elmúlt időszakban több pályázaton is nyertünk. Ha az épületeket nézzük, az egyik legfontosabb beruházásunk a szabadidőközpont és az iskolakonyha fejlesztése volt, ahol energetikai korszerűsítés valósult meg. Utólagos külső hőszigetelés, nyílászárócsere, födémszigetelés, valamint szolár rendszerek kerültek kiépítésre. A KEHOP pályázatból pedig három épületet tudtunk felújítani – mondta a polgármester.

Hozzátette: azért volt ezekre szükség, mert nagyon régi épületekről van szó, és iszonyatos energiaköltségekkel kellett az önkormányzatnak szembenézni. Ezen beruházások hatására jelentős mértékben csökkentek a rezsiköltségek.

„Fontos, hogy azok az épületek, közösségi terek is megújuljanak, ahol a fiatalok, illetve a közösségi élet ki tud bontakozni. Ennek egy nagyon jó példája volt a könyvtárépület felújítása. Emellett az egyházi és civil beruházások is jelentősek a településen. A római katolikus egyházközség már több ízben is nyert a Magyar Falu Programban, illetve egyéb pályázaton is forrásokat, így rengeteg minden meg tudott valósulni. Van egy műemlék templomunk, arra most az előző évben kaptunk 15 millió forint támogatást. Ebből a tetőszerkezet cseréje történik meg, ami már nagyon a huszonnegyedik órában van. Orvosi eszközpályázaton is sikeresen szerepeltünk, így a fogászati ellátást tudtuk segíteni.”

A játszótér felújítása és bővítése is megtörtént. Bárdi Alex úgy fogalmazott: reméljük, hogy létre tudunk hozni egy sportparkot is, valamint a futballpályát és az öltözőt is szeretnénk felújítani. Megpróbálunk minden rendezvényt idehozni, amit csak tudunk, tavaly volt IpolyFeszt, van falunapunk, KDNP családi napot szerveztünk az előző évben. Ehhez sok segítséget kapunk, ennek egy része pályázati forrásból finanszírozott. Nagyon leamortizálódott a településnek az úthálózata, de ez az egész térségre elmondható. Az mindig öröm, ha valahol egy utat fel tudunk újítani. Most volt több nyertes útpályázatunk, amiből már a legrosszabb utak felújításra kerültek.

Hozzászólás
Előző cikkItt tart fórumot Inotay Gergely
Következő cikkÉves szinten akár fél millió pluszt is jelenthet egy fiatalnak az adómentesség