A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek a váci Rabtemetőnél

A kommunista diktatúra áldozatainak napján, február 25-én a családjuktól elválasztott, kényszermunkatáborokba elhurcolt honfitársainkról, és az ellenállóként mártírhalált halt hőseinkről emlékeztek meg Vácon késő délután a Rabtemetőnél egybegyűltek.

Magyarország már évek óta hiába kéri, hogy az ENSZ nemzetközi emléknappá nyilvánítsa

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy mi magyarok a 2000-es évek eleje óta ezen a napon emlékezünk a kommunista diktatúra minden áldozatára. Magyarország már évek óta hiába kéri, hogy az ENSZ által elfogadott közel háromszáz emléknap mellett a kommunista diktatúrák áldozatainak is legyen világszerte egy emléknapja, de valahogy az a százmillió ember, aki meghalt a kommunista diktatúrák következtében, nem volt még elég fontos a világ vezetőinek annyira, hogy elismerjék az ő szenvedésüket, elismerjék azt, hogy ők meghaltak egy gyilkos ideológia szörnyű tettei által. Kihangsúlyozta: „Mi emlékezünk rájuk és fontos előrelépés volt az elmúlt évben, hogy a térséghez köthetően nemzeti emlékhellyé minősítette a kormány a váci Rabtemetőt, és a márianosztrai börtönt.”

Senki nem vállalhat közösséget kommunistákkal

Rétvári Bence jelezte, hogy a kommunizmus szónak nagyon nagy súlya van. Nagyon mély emlékeket ápol. Rengeteg emberrel lennénk többen, rengeteg alkotó energiával adódott volna több a magyar nemzet teljesítményéhez, hogyha nem jönnek a kommunisták, és nem törik derékba emberek százezreinek, sőt igazából tízmillió embernek az életét, egy nagyon szűk elit kivételével. Ezért vigyáznunk kell, mert ezt a szót nem lehet csak úgy kimondani.

Senki nem vállalhat közösséget kommunistákkal.

„Senki nem mondhatja azt, hogy ő olyan széles bázisra épít, hogy ebbe a kommunisták és a fasiszták is beleférnek. Aki demokrata, az nem áll szóba kommunistákkal.”

Aki demokrata az nem köt kompromisszumot sem kommunistákkal, sem fasisztákkal. A demokrácia és a kommunizmus, ez a két fogalom nem fér össze. Aki demokrata, az antikommunista.

„Kommunista, ez nem egy könnyen odamondható szó, ez nem egy retorikai fordulat. Ebbe beletört majdnem minden magyar család. A kommunizmus jegyében minden tizenkettedik magyar embert elvitték a Gulágra. Ezzel a szóval nem lehet játszadozni. Nem mondhatja tehát senki, aki demokratikusan gondolkodik, hogy ő helyet talált maga körül, akár a kommunistáknak, akár a fasisztáknak. Én bízom benne, hogy az a nemzedék, amelyik most szabadságban nő föl, fogja tudni értékelni a szabadságát” – fejtette ki gondolatát Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője.

A megemlékezés koszorúzással végződött

A Rabtemetőnél található emlékműnél a választókerületet képviselve koszorút helyezett el Rétvári Bence, majd a Fidesz és KDNP helyi szervezetei és a helyi lakosok.

Hozzászólás
Előző cikkÚjra indul a nagybörzsönyi erdei vasút
Következő cikkLakossági összefogással fejlődik Tésa