Idén ősz elején megnyithat Őrbottyánban a termelői piac, mely közösségi térként is funkcionál majd

Jól haladnak a munkálatok, nyár végén, ősz elején megnyithat a közel kétezer-ötszáz négyzetméternyi területen 14 árusítóhely kialakításával Őrbottyánban a termelői piac.

A helyi termékértékesítést szolgáló termelői piac kialakításával a cél a helyi gazdaság fejlesztése, a települési kereskedelmi és szolgáltató funkciók erősítése, bővítése, a helyi termelők, mezőgazdasági termeléssel, feldolgozással és értékesítéssel foglalkozó vállalkozások piacra jutásának elősegítése. A projekt megvalósítási helyszíne az önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező ingatlan, amelyet az önkormányzat 2016-ban vásárolt meg, és amely a Rákóczi Ferenc utcáról közvetlenül megközelíthető, a vasútállomástól 300 méterre, a helyi és távolsági buszmegállótól 250 méterre található.

A nagyobbik épület a piachoz kötődő funkciókat lát majd el, de elképzelhető, hogy egy kávézó is helyet kap majd. A kisebbik épületben lángosozó, vagy büfé szerepel az elképzelések között.

A Pénzügyminisztérium több mint százötven millió forintos támogatásával megvalósuló projekt eredetileg a területen található két ingatlan felújításával valósult volna meg, ám mint azt Szabó István Őrbottyán polgármesterétől megtudtuk, mintegy harminc százalékkal került volna többe a két ingatlant felújítani, mint megépíteni, így az elbontás mellett döntöttek. A területen található épületek az 1920-as években épültek, jelentősebb felújítás 40 éve nem történt rajtuk. Az épület részletes állapotfelmérése során szerkezeti hibák kerültek feltárásra, illetve jelentős állékonysági problémákkal rendelkeztek, továbbá műszaki, szerkezeti és statikai hibák jellemezték. „Nem érte volna meg a felújítás, ezért újakat építettünk. De ugyanabban a stílusban, megjelenésben tömegben, mint az eredeti épületek voltak”- fejtette ki a település polgármestere.

A projekt elősegíti a rövid élelmiszer-ellátási lánc kialakítását, amely által a jó minőségű, helyi alapanyagok környezetkímélő módon jutnak el közvetlenül a termelőtől a fogyasztóhoz, legfeljebb egy közvetítő közbeiktatásával. A közvetlen értékesítés hozzájárul a környezetvédelemhez, csökkenti az áruszállítási távolságokat és költségeket, továbbá az értékesítésből származó bevétel helyben hasznosul.

Szabó István a további tervekről elmondta, hogy parkoló épül még, parkosítás és fásítás is várható, mely már részben meg is történt, miután az Országfásítási Program keretében a terület hátsó részén már elültettek tizenöt fát. „Ez egy közösségi tér is lesz, nemcsak piacként funkcionálna terveink szerint, akár nyári koncertekkel, sok mindent el tudunk képzelni” – fűzte hozzá.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkSzombaton kezdődik a választási kampány és az ajánlásgyűjtés
Következő cikkA köpönyegforgató Inotay havi 32 ezerrel emelné a váciak rezsijét