A köpönyegforgató Inotay átláthatóságot ígért, de az előválasztási kampánypénzeivel a választási kampányig sem tudott elszámolni

Hamar kiderült, hogy a fennhangon hirdetett átláthatóság csak üres szlogen a köpönyegforgató Inotay Gergelynek – írja a VácOnline. Hiába indult el a választási kampány, Inotay még mindig nem tudott a nyilvánosság előtt beszámolni arról, honnan jöttek az előválasztás során a kampánypénzek és mire mennyit költött – adta hírül ma a portál. Mint írják: megválasztása után hirtelen elfelejtődött az addig folyton emlegetett transzparencia. Pedig a saját maguk által írt előválasztási dokumentum is igazán világosan fogalmaz a közpénzek és kampánypénzek átláthatóságáról: „transzparenssé teszik a kormányzat közpénz-felhasználását és a pártfinanszírozási rendszert.” De ezt úgy látszik Inotay nem érezte kötelezőnek magára nézve.

A VácOnline azt írja, immár két éve annak, hogy a lap rendszeresen ír Kiss Zsolt sikkasztási ügyéről, és ezzel párhuzamosan Matkovich Ilona két esztendeje rendületlenül, saját meghirdetett elveivel szemben hallgat minderről. Jól emlékszünk ugyanis, hogy Bóth János, korábbi váci MSZP vezető és polgármester elmondása szerint Kiss Zsolt korábban az MSZP Pest megyei szervezetének irodavezető¬je volt. Amikor a megyei szervezet 2016-ban elköltözött a fővárosi Jókai utcai székházból, különös dokumentumok kerültek elő. Például olyan átvételi elismervények ötvenkét Pest megyei alapszervezet elnö¬kének aláírásával, amely szerint az elnökök különböző pénzösszegeket vettek át Kiss Zsolt irodavezetőtől utólagos elszámolásra.

A VácOnline szerint külön figyelemre méltó, hogy Matkovich Ilona úgy hívta meg első számú helyettes alpolgármesterének Kiss Zsoltot, hogy a rendőrségen már zajlott a nyomozás ellene, és nem történt semmi azután sem, amikor kiderült, hogy meggyanúsította a rendőrség, rabosították. Pedig az országos sajtót is többször megjárta a hír, hogy Kiss Zsolt is érintett lehet abban a nyomozásban, mely pártpénzekkel való visszaélés és számlahamisítás miatt indult. A pártpénz közpénz és a feljelentés szerint nem azokhoz került, akiknek a neve az átvételi elismervényeken olvasható. Azóta Kiss Zsolt utalást tett arra, hogy egy büntető ügyben megszűnt az érintettsége, de azt semmilyen irattal nem támasztotta alá a nyilvánosság előtt, így nem tudjuk, ez az az ügy, vagy egy másik. De az látható, hogy ahogy Inotaynak a kampánypénzekkel, úgy Kiss Zsoltnak a pártpénzekkel gyűlt meg a baja.

„Inotay is a „hallgatni arany” elvet követheti, ugyanis nem válaszol a kampányköltéseivel kapcsolatos kérdésekre, pedig a váciaknak igenis joguk lenne ezekre választ kapni, tudni, hogy a plakátok, újságok, szórólapok finanszírozásának mi a háttere, illetve azok mennyibe kerültek nekik. Októberben megkérdeztük olvasóinkat, hogy mi erről a véleményük, és a válaszaik alapján egészen egyértelmű, hogy a helyiek szerint Inotaynak el kell számolnia a kampánypénzekkel. Emlékszünk, hasonló véleményen voltak a váciak akkor is, amikor Kiss Zsolt pártpénz-sikkasztásos ügyét szavaztattuk meg: itt sem lett más az eredmény” –emlékeztetett a VácOnline.

A portál úgy fogalmaz: becsületesség, szavahihetőség, hitelesség és demokrácia ide vagy oda – Inotayék nem érzik úgy, hogy nekik bármit is kellene válaszolniuk vagy tenniük ezekben az ügyekben. A baloldalnak mindig is gyengéje volt a pénz – úgy látszik, ez a Dunakanyarban sincsen másképp, és az elszámoltathatóság csak addig fontos szlogen nekik, amíg nem ők válnak az alanyaivá. Nincs illúziónk, a baloldal mostani kampánya is pont annyira lesz átlátható, mint az előző.

Forrás: VácOnline
Fotó: Inotay Gergely

Hozzászólás
Előző cikkMegkezdődött a kampányidőszak – eddig két hivatalos képviselőjelölt van térségünkben
Következő cikkVégre egy betartható ígéret: Lassú munkát ígér Inotay