„20 évet vártunk a főterünk felújítására – most sikerült”

Több mint félmilliárd forint állami támogatás érkezett Nagybörzsönybe az utóbbi néhány évben. A település folyamatosan fejlődik, megújult többek között a Szent Miklós templom, az orvosi rendelő, a művelődési ház, kül- és belterületi utakat fejlesztett a település és falubuszt is beszerezhettek.

Paulik Oszkár polgármester elmondta, hogy a Szent Miklós templom felújításánál egy hatalmas összefogás valósult meg: mind kormányzati, nemzetiségi, civil, illetve vállalkozói oldalról is. „Több mint 70 millió forint összegben sikerült a templomnak azt a fajta felújítását megoldanunk, ami már régóta váratott magára. A beruházás során kicserélték a tetőt, felújították a homlokzatot, és a tornyot.”


Mint mondta: hatalmas előrelépésként éltük meg többek között a főterünk felújítását. 20 éve vártuk a lehetőséget, hogy megvalósuljon, most a Magyar Falu Programnak köszönhetően felújítottuk a buszfordulónkat, sikerült a teret új burkolattal és szegéllyel ellátni. A település központja végre méltó módon várja az idelátogatókat és a helyieket egyaránt.

A polgármester ismertette, hogy a szennyvízcsatorna hálózat már kiépült a településen és számos útfelújítást is meg tudtak valósítani. Közösségi tér kialakítására is kapott 15 millió forint támogatást az önkormányzat, amelyet a művelődési ház vizesblokkjának felújítására használt fel. Az orvosi rendelőnk felújítására is pályáztunk és a Magyar Falu Programban 30 millió forint támogatást nyertünk. Korábban kívülről szigeteltük az épületet, most pedig sikerült belülről is megújítani. Emellett orvosi eszközöket is be tudtunk szerezni. Nagybörzsönyben jó érzés most bemenni a rendelőbe, hiszen mind a háziorvosi, mind pedig a védőnői helyiségek is megújultak – fogalmazott.

A polgármester kiemelte, hogy a településen több intézmény energetikai felújítását is meg tudták valósítani, ami nagy megtakarítást jelent a községnek. Az orvosi rendelő mellett korszerűsítették az önkormányzat és az óvoda épületét is, valamint a művelődési házat és az idősek otthonát. Erre 68 millió forint állami támogatás érkezett a településnek. Emellett sikerült a temetőkerítés egyik oldalát is megújítani.

„Egy településnek rendkívül fontos az úthálózat karbantartása. Szeretnénk megóvni közműveinket és azokat az utakat, amelyeket pályázati forrásból sikerült megújítanunk, de erre akkor van lehetőségünk, ha a nagy teherbírású járművek elkerülik azokat. Nekik új alternatívát mutatva, szintén pályázati forrásból több külterületi utat is sikerült felújítanunk” – mondta Paulik Oszkár.

„Egyesületeink, civil szervezeteink is folyamatosan pályáznak, rengeteget tesznek Nagybörzsönyért. A falubusz beszerzése is nagy előrelépés volt a helyieknek, hiszen több olyan egyedül élő, akár idős él a faluban, aki nem tud kimozdulni otthonról és gondot jelent neki például egy mosógép beszerzése. Szeretnénk, ha Nagybörzsönyben senki sem érezné magát egyedül és tudná, hogy számíthat ránk – erre tökéletes eszköz a kisbusz. Ezek apróságnak tűnő dolgok, de a biztonságérzet miatt mégis rendkívül fontosak” – mondta a polgármester.

Hozzászólás
Előző cikkMegújult Szokolyán az óvoda és bölcsőde
Következő cikkTerheléses támadással próbálták lekapcsolni a Váci Anonymust, amelyen Fehér Zsolt képviselő anyagai is vannak