Szorcsik József a Civil Házról: „Próbálunk nagyot álmodni”

Szorcsik József polgármester és Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője a felépült csörögi Civil Ház előtt
Szorcsik József polgármester ás Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője az utolsó simítások előtt álló csörögi Civil Ház előtt.

Csörög életében mind a programok, mind pedig a civil szervezetek számára jelenthet nagy előrelépést a hamarosan átadásra kerülő Civil Ház, mely nemcsak koncertek, előadások, önkormányzati és civil szervezetek rendezvényeinek helyszíneként, hanem az Idősek klubja, a Sakk klub, de a Polgárőr Egyesület számára is helyet ad majd.

Egy komplex központ létesülne a Civil Ház körül

„Próbálunk nagyot álmodni”

– vetítette előre Szorcsik József a település polgármestere azokat a további elképzeléseket, mellyel egy komplex központ létesülne a Civil Ház körül. Szabadtéri színpaddal, helyi termelői piaccal, és számos nagy rendezvénnyel. A már csak műszaki átadásra váró épületet ennek szellemében egy program keretében fogják ünnepélyesen átadni az első Csörögi Csöröge Fánk Fesztiválon február 26-án.

Mikor indult a Civil Ház kivitelezése, hogy áll jelenleg a projekt?

A munkálatok 2020 júniusában kezdődtek. Gyakorlati munka nem sok maradt, ugyanis a héten megtörténik a műszaki átadás. A közmű rákötés van még hátra februárig feladatként. A napelemek is felkerültek a helyükre, a parkoló is elkészült. A hivatalos ünnepélyes átadásra pedig február 26-án az első Csörögi Csöröge Fánk Fesztiválon kerül sor. Az eseményen részt fog venni Rétvári Bence az Emmi államtitkára, a térség országgyűlési képviselője.

Milyen forrásból, és milyen költségvetésből tudott megvalósulni ez a fejlesztés?

Magyar Falu Program keretében bruttó 30 millió forint támogatásból valósulhat meg a Civil Ház megépítése. A megvalósításához az önkormányzatnak a megemelkedett építőipari anyagárak miatt kellett egy minimális hozzájárulást kifizetnie. Ez a teljes beruházás tíz százalékát jelenti, de ezt ki tudtuk gazdálkodni.

Milyen helyiségek kapnak helyet az épületben?

Hetven négyzetméter a belső hasznos alapterülete. Azért hívjuk a közösségi házat Civil Háznak, hogy legyen itt a civil szerveződéseknek egy olyan helyszíne, amit a birtokukba vehetnek és sajátjukként kezelhetnek. Itt fog helyet kapni az Idősek Klubja, a Polgárőr Egyesület és a Sakk Klub is. Van ezen kívül két kisebb helyiség, az egyiket a rendezvényekhez kapcsolódóan öltözőnek szánjuk, a másikat pedig irodának. Ez utóbbiban kapna helyet a polgárőrség, és a helyi kommunikációért felelős titkár, ezt sajtószobának is nevezhetjük. Ezen kívül pedig van egy nagyobb terem, ahol konyha is működik. Tulajdonképpen egy multifunkcionális házat jelent a hamarosan átadásra kerülő Civil Ház.

Az épület előtt található parkosított terület, illetve a parkoló adhat helyet nagyobb rendezvények számára. A Civil Ház szerves része egy olyan hosszútávú tervünknek Csörögön – mert próbálunk nagyot álmodni -, hogy egy nagy közösségi térbe kapcsolódna be az épület. Szeretnénk egy nagy szabadtéri színpadot az épület mögé. A ház folytatásaként pedig egy nagyobb öltözőt tervezünk, hozzá kapcsolódva pedig nyilvános illemhelyeket. Szeretnék egy szép Csörög feliratot, vízjátékot és egy nyílt közösségi teret, mely a helyi termelői piacnak adna helyet. De akár gyermeknapot, vagy bármilyen szabadtéri programot is lehetne rendezni itt a jövőben. Tehát a kisebb civil programokon kívül, az összes önkormányzati rendezvényt, vagy nagyobb programot, koncertet, fesztivált, gyereknapot ki tudja szolgálni ez az épület.

A terv szerint egy nagy közösségi térbe kapcsolódna be az épület.

Korábban tehát nem állt rendelkezésre ehhez hasonló intézmény a településen, ahol a fent felsorolt rendezvényeket meg tudták volna tartani?

Egy könyvtárunk volt, melynek az lett a neve, hogy Művelődési Ház, de tulajdonképpen csak egy 25 négyzetméteres könyvtár szobáról beszélünk. Csörögnek az adottságai sajnos nem voltak megfelelőek, nincsen klasszikus nagy terünk, nincsen csarnokunk, nincs művelődési házunk, így ezzel a fejlesztéssel indulnánk el.

Hozzászólás
Előző cikkŐrbottyánban segítséget nyújtanak a rászorulóknak a hideg idő miatt
Következő cikkVasárnap kezdődik az ökumenikus imahét – Mutatjuk a váci időpontokat