Nagy sikert aratott az első újévi hangverseny a Dunakanyarban

Hagyományteremtő céllal szervezték meg első alkalommal a Dunakanyari újévi hangversenyt Kismaroson. A közönség az opera és az operett világába csöppent a mintegy kétórás koncert alatt. A rendezvényen a Dunakanyar Szimfonikus Zenekar mellett az Operettszínház és a Magyar Állami Operaház művészei is előadtak.

A rendezvényt Rétvári Bence országgyűlési képviselő és Sándor Bence, a Dunakanyar Művészeti Egyesület vezetője indította útjára, bízva abban, hogy ennek az új hagyománynak a megteremtésével közelebb hozzák a klasszikus zenét a közönséghez, és egy új, színvonalas közösségi programlehetőséget kínálnak a Dunakanyarban.


Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője köszöntő beszédében azt mondta: igazán nem könnyű év áll mögöttünk, és az előttünk álló idő sem lesz könnyű a járvány miatt. Sajnos a mostani variáns még gyorsabban terjed, mint az előzőek. Hallottuk a hírt Franciaországból, hogy az eddigi csúcsok hétszerese volt a mai fertőzöttek száma. Ezek az adatok – sokszor pár hét csúszással, – de a többi országban is megjelennek, a Delta-variáns kelet felől jött, újabb variánsok pedig nyugat felől érkeznek, tehát minden égtáj felől veszélynek vagyunk kitéve.


Hangsúlyozta, hogy büszkék lehetünk azokra, akik a védekezésben ebben a pillanatban is dolgoznak a szoros környezetünkben, meg az országban egyaránt. Sokszor elhangzik, de újra rögzítsük, hogy a magyar orvosoknak, a magyar védekezésben közreműködőknek a teljesítménye elismerésre méltó, csak dicséretet érdemelnek, hiszen 2020-ban a magyar orvosok, a magyar ápolók eredményesebben tudtak védekezni, kevesebb többlethalálozás volt Magyarországon, mint Franciaországban, Máltán, Horvátországban, Portugáliában, Hollandiában, Litvániában, Romániában, Csehországban, Bulgáriában, Belgiumban, Szlovéniában, Lengyelországban és Spanyolországban.


Jobban, és eredményesebben dolgoztak, és ezért többen őrizték meg az egészségüket, és ha a tavalyi esztendőt megnézzük, és összehasonlítjuk a tizenkilences esztendővel, akkor azt látom, hogy a V4-ek közül a legalacsonyabb többlethalálozás Magyarországon volt, nálunk volt a legeredményesebb a védekezés, illetőleg a közép-európai országok közül csak Horvátországban és Szlovéniában voltak nálunk is kedvezőbb adatok. Örülünk és gratulálunk nekik, de az összes többi közép-európai ország viszont Magyarország mögött van e listán – ismertette Rétvári Bence.


Hozzátette: nehéz időszak volt és nehéz időszak jön, mindehhez folyamatosan kell alkalmazkodni, de mégis úgy tűnik, hogy mindenki optimista lehet. Január elsejétől a 25 év alattiaknak nem kell SZJA-t fizetnie, 200 ezer forintra emelkedett a minimálbér, béremelések lesznek a pedagógusoknál, óvónőknél, bölcsődei dolgozóknál, ápolóknál, orvosoknál, rendőröknél, a kulturális szférában dolgozóknál egyszerre, egy időpontban. Ebben az évben minden nyugdíjas megkapja a tizenharmadik havi nyugdíjat, és mindemellett csökkennek a szociális hozzájárulások, ami a kisvállalkozásoknak nagy segítség. Ezek összességében nagyon fontos eredmények.


Az országgyűlési képviselő a helyi eredményeket kiemelve elmondta, hogy a térségben számos, a kormány által finanszírozott beruházás valósult meg a közelmúltban, amelyre méltán büszkék lehetünk. A legfontosabb fejlesztésekre kapott támogatások össze eléri az ötvenmilliárd forintot.


Neubauer Rudolf, Kismaros polgármestere örömét fejezte ki, hogy Kismaros adhatott otthont elsőként az újévi hangversenynek. A településvezető büszkeségével szólt arról is, hogy a sport- és kulturális programok szervezésekor mindig telt ház van, aminek ékes bizonysága az újévi hangverseny is.

Fotók: Vetési Imre

Hozzászólás
Előző cikkLefújták a Vác franciaországi mérkőzését
Következő cikkÚjabb módosítások a Budapest-Szob vasútvonalon