Gyertyagyújtással tiltakoztak a váci antiszemita képviselők ellen

Az emberi méltóság védelmében tartott közös gyertyagyújtást a holokauszt nemzetközi emléknapjának előestéjén a Váci Zsidó Hitközség, a Duna-Ipoly-Galga Zsidó Oktatási és Kutató Központ, valamint a váci Magyar-Izraeli Baráti Kör a helyi zsinagóga előtti kertben a „váci baloldali képviselők napvilágra került antiszemita és rasszista bejegyzései és a Váci Zsidó Hitközség elnökének megfenyegetése miatt”.

Turai János, a hitközség elnöke korábban már tiltakozott a baloldali politikusok antiszemita megnyilvánulásai ellen, a névtelen fenyegető levél miatt pedig feljelentést tett. Mint a közel száz fő részvételével zajlott rendezvényen mondott beszédében ezúttal fogalmazott, mindezen cselekmények megítélését a józan gondolkodású magyar emberekre bízza.

Surjányi Csaba a Hit Gyülekezete váci szervezetének lelkésze arról beszélt, az ügynek különösen szomorú aktualitást ad a Városháza részéről kiadott nyilatkozat, mely teljes mértékben mentegeti és pártját fogja Fehér Zsolt és Tótváradi-Nagy Bence önkormányzati képviselőknek.

Fehér Zsolt rohamsisakos és Hitlerhez köthető megosztásai mellett korábban egy futball mérkőzés csapatait jellemezte Árják és Liberálisok jelzővel, majd kifejtette, hogy a színesbőrű játékos a fehér kapus inasa.

Tótváradi-Nagy Bence Fehér Zsolt egyik korábbi képére reagált egy Hitlert ábrázoló képpel, amin az állt: Jaj, te kis huncut! Később előkerült egy másik megnyilvánulása is, amiből megtudhatták az őt követők, hogy röhögésben tört ki amikor megtudta, hogy létezik zsidó egyetem. Az intézmény honlapjának megnyitása után pedig letörölgette a laptopját, aminek a billentyűzetét még le is köpte.

A Váci Zsidó Hitközség ezután rögtön tiltakozott a baloldali politikusok antiszemita megnyilvánulásai ellen. Pár nappal később a Váci Zsidó Hitközség elnöke, Turai János névtelen fenyegető levelet kapott, melyben azt írták, hogy

„Te büdös zsidó! Szétverjük a zsinagógádat meg a koszos temetőd”.

A fenyegetés miatt a hitközség a rendőrségen ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

Surjányi Csaba állítása szerint, noha a nyilatkozat állítása szerint a két képviselő bocsánatot kért a tizenegynéhány évvel ezelőtti ízetlen viccelődésért, lelkészként úgy véli ez nem bocsánatkérés.

Kriksz István a váci KDNP elnöke az érintett képviselők közéletből való távozását követelte.

Hozzászólás
Előző cikkBaba-Mama Kör várja Kosdon az édesanyákat
Következő cikkEmberrablással gyanúsítják a penci támadókat