Vidámpark és Elza kastélya a Jégvarázsból is elkészült mézeskalácsból Vácrátóton

Körhinta és hullámvasút, körbejáró kisvonat, Elza kastélya a Jégvarázs meséből, a Vácrátóti Szentháromság templom és a település számos takaros kis háza is elkészült az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállításán.

Szerencsés Józsefné Marika néni, és Smál Istvánné Jucus néni, a két alkotó lelkesen meséltek stábunknak arról, hogy indult 12 évvel ezelőtt ez a karácsonyi hagyomány a településen. Néhány házzal kezdődött a sződligeti kiállítás hatására, mára pedig már száz kiló liszt és 30 üveg méz szükséges ennyi házikó és figura elkészítéséhez.

Mint Marika néni meséli évről-évre nagy sikert aratnak, de szeretettel emlékszik vissza a legelső óvodai kiállításukra is. Azóta pedig eltelt 12 év, és sok különleges alkotás született meg a Vácrátóti mézeskalács kiállításon, melyet minden évben valamilyen tematika köré építenek. Az eladott díszekből befolyt összeget pedig az óvoda javára fordítják.

Miután a házakat Marika néni megsütötte jöhet a díszítés, melyben oroszlánrészt vállal Jucus néni, aki mesterien bánik a cukormázzal, melynek elkészítéséhez idén 40 kg porcukrot és 300 tojást használtak fel.

Spiegelhalter László a település polgármestere kiemelte, hogy ezek a közösségi programok sokat segítenek abban, hogy a Vácrátótra is egyre nagyobb számban beköltöző lakosokat bevonják a település kulturális életébe, emellett pedig közösségteremtő hatásuk is van.

Az idei év slágere egyértelműen a vidámpark, mely biztosan a gyermekek nagy kedvence is lesz, de a település polgármesterének is az óriáskerék a személyes favoritja az idei alkotások közül.

Hozzászólás
Előző cikkDöntetlennel zárta az évet a Vác FC
Következő cikkA térség kulturális életét támogatja a kormány