A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert kurátorának mesekönyveivel a gyerekeknek mutatja be a növényi érdekességeket

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben nemcsak remek sétát lehet tenni, hanem kiadványaik közül néhány hozzájárul a kert jobb megismeréséhez és a kertben való tájékozódáshoz, mások bővítik a növényekről szerzett ismereteket, növényi érdekességeket mutatnak be, és olyanok is szerepelnek a kínálatban, amelyek a gyermekeket szólítják meg. Ilyen a kert kurátorának, Fráter Erzsébetnek a „Mesés növények, növényes mesék” című könyve is.

Fráter Erzsébet: Mesés növények, növényes mesék

Régen az erdők és a hegyormok, a füves puszták és a félsivatagok az emberi közösségek természetes életterei voltak, s alig van olyan nép, melynek meséiben, mondáiban ne szerepelnének a környezetükben élő növények. A mesebeli égig érő fák, az életfa jelképek, a mondabeli hősökhöz vagy eseményekhez kapcsolódó, szentként tisztelt, gyakran nemzeti szimbólummá magasztosult növényfajok mind-mind azt bizonyítják, hogy a növények nem pusztán életünk hasznos tárgyai, hanem mindig is jóval többet jelentettek az emberi kultúra számára.

A mesekönyvvel a szerzők egy nyúlfarknyi válogatást szeretnének adni abból a hallatlanul gazdag kincsestárból, amelyet a különböző földrészek és népek kultúrája tár elénk. Mint a leírásban fogalmaznak: „S mert azt szeretjük, amit ismerünk, ne csak a csodálatos képekkel illusztrált „növényes meséket” olvassuk nyitott szívvel, hanem a botanikus jegyzeteit, a „mesés növényekről” szóló leírásokat is!”

Fráter Erzsébet 1985 óta publikál botanikai, természetvédelmi és kertészeti témákban

Fráter Erzsébet biológus az ELTE Természettudományi Karán végezte tanulmányait. Korábban a Magyar Természettudományi Múzeumban dolgozott, 1998 óta MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet munkatársaként a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert Fejlődéstörténeti növényrendszertani gyűjteményének kurátora. 1985 óta publikál botanikai, természetvédelmi és kertészeti témákban.

Hozzászólás
Előző cikkRétvári: a kormány újabb 10 százalékkal növeli a pedagógusok fizetését
Következő cikk300 karácsonyfát ajánlott fel a rászorulók számára a Váci Egyházmegyei Karitász és Rétvári Bence