Középdöntőben búcsúzott a váciakkal erősített női kéziválogatott a vébén

Nem tudta teljesíteni a hazai szövetség elvárását a női kézilabda válogatott, nem tudott bejutni a legjobb nyolc csapat közé a spanyolországi világbajnokságon, tízedik helyen végzett a világeseményen. Pár nappal ezelőtt búcsúztak a tornától. A korábbi váci játékos, Bíró Blanka a Ferencváros jelenlegi kapusa csapatkapitányként is képviselte a nemzeti színeket, Kácsor Gréta pedig a Váci NKSE játékosaként kapott bizalmat az együttesben.

A nyolc közé jutás nem sikerült, de több jó mérkőzést is játszott a fiatal magyar csapat

Nagy többségében fiatal átlagéletkorú és kevés rutinnal rendelkező csapattal vágott neki Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a spanyolországi megmérettetésnek, a tornán a vácrátóti kötődésű Bíró Blanka viselhette a csapatkapitányi karszalagot, nagy tornán első alkalommal.

A csoportmérkőzéseket sikerrel vették a lányok (szlovákokat és a cseheket legyőztük), csak a németek elleni mérkőzést követően maradt bennünk hiányérzet, ahol nagy küzdelemben egy gólos vereséget szenvedett a csapat. Bíró Blanka fantasztikusan védett a találkozón, Kácsor Gréta bokasérülése miatt nem léphetett pályára.

A középdöntőben rögtön a legerősebb ellenfél, Dánia következett. És ez már döntő fontossággal bírt a továbbjutás szempontjából, mivel a németek elleni csoportkörös vereséggel hátrányba kerültünk. Sajnos az északiak jobban kezdtek, és az mellett hogy hamar előnybe kerültek, nagy elszántsággal játszottak az első félidőben. A mieink közül Kácsor volt az egyik kiemelhető, ő próbálta felvenni a dánok ritmusát. A szünetben négygólos hátrányban volt a nemzeti csapat, a másodikban kapust cserélt Golovin szövetségi kapitány, Bíró Blankát Szikora váltotta. A csapat azonban a második félidőben is alulmaradt a dánok elleni küzdelemben, felőrölték a válogatottat az északiak, mint játékban és küzdeni tudásban. Nem is lehetett más a találkozó vége, mint súlyos vereség.

A továbbjutást gyakorlatilag eldöntő mérkőzés után a magyar csapat egyik legjobbja, a négy találatot szerző Kácsor Gréta is szomorúan nyilatkozott. Úgy érezte, hogy a gárdából hiányzott a küzdőszellem és a németek ellen is tapasztalt gyenge helyzetkihasználás is rányomta a bélyegét a csapatra, ezért lett csúnya vereség a vége.

Kongó ellen kötelező, Dél-Korea ellen szép sikert aratott az együttes, de ezzel együtt sem sikerült a nyolc közé jutása a világbajnokságon. Golovin szövetségi kapitány a rutin, több alapember (Kovacsics, Szucsánszki és Tomori) és a mindent elsöprő küzdőszellem hiányát emelte ki a csapat szerepelésével kapcsolatban. Emiatt is maradhatott mindenkiben hiányérzet a világbajnoki szerepléssel kapcsolatban.

A vácrátóti származású Bíró Blanka csapatkapitányként vezette a magyar lányokat

Bíró Blanka első nagy tornáján csapatkapitányként vezethette a társakat, lelkesedésével pedig rengeteg segítséget adott csapattársainak. A németek elleni mérkőzésen hozta azt a csúcsformáját, amit már a Fradiban is láthattunk tőle a klubjában megvívott hazai és nemzetközi találkozókon. Talán még több bravúrra is képes lehetett volna, ha küzdőszelleme átragadt volna a társakra, amelyet talán előbb a németek elleni fájó, dánok ellen pedig a súlyos vereség alaposan megtépázott. 116 lövésből 37-et tudott hárítani, ez pedig 32%-os teljesítménynek felelt meg a tornán.

Kácsor Gréta, a junior Világ- És Európa-bajnok a felnőttek között is jól teljesített

Kácsor Gréta (főképen) balátlövőként kapott lehetőséget a nemzeti együttesben, azonban a tornán egy kisebb sérülés is hátráltatta, amelyből aztán hamar vissza tudott térni a társakhoz. Golovin szövetségi kapitány és segítőjeként Pigniczki Krisztina irányítása alatt Világ és Európa-bajnokságot is nyert a junior-válogatottal és a felnőtt csapatba lépve is nagy várakozások előzték meg a játékát. Összességében a bizalmat meghálálta a tehetséges balátlövő, de helyzetkihasználásokban mindenképpen javulnia kell, hogy a felnőttek között is meghatározó játékos lehessen. Ez mellett előkészítésben kiemelkedő volt, tizenhét gólpasszt adott a társaknak, amely bizony magáért beszél. Küzdőszellemben Bíró Blanka mellett a legjobbak közé tartozott. Harminc lövéséből 18-at értékesített, ez 60%-os teljesítménynek számít.

A jelenlegi felnőtt keretet alkotó tehetséges játékosaink, mint például Kácsor felnőtt szintre való integrálása időbe telhet, de sok munkával és kemény felkészüléssel csatlakozhat a legjobb 5-6 nemzetközi élmezőnyhöz tartozó gárda mögé a nemzeti együttesünk.

Fotó: IHF

Hozzászólás
Előző cikkHáziorvosi helyettesítés Sződön
Következő cikkA Váci Reménység SE edzője, Magyari Zoltán lett az év edzője, de több váci sportolót is díjaztak