A turizmusban látja Nagymaros jövőjét Heinczinger Balázs

Felújították az egészségházat, a kerékpárút egy szakaszát, az Erzsébet tér rekonstrukciója elkezdődött, új tornatermet építenek és még sorolhatnánk azokat a beruházásokat, amelyek az elmúlt időszakban megvalósultak Nagymaroson.

A Dunakanyar településének polgármestere a fejlesztésekkel kapcsolatban a helyi lapnak nyilatkozott (Nagymaros Önkormányzatának Hivatalos Lapja). Beszámolt többek között az egészségház fejlesztéséről, amelynek kivitelezése befejeződött, az elszámolás az irányító hatóságok felé folyamatos.

Heinczinger Balázs ismertette, hogy a felújítás ideje alatt felmérték az egyéb igényeket, és arra jutottak az orvosokkal, hogy a régi bútorokat szeretnék lecserélni.

Ebben az ügyben is léptünk, egyedi támogatást kértem Rétvári Bence országgyűlési képviselő úrtól, aki támogatásáról biztosított. Egy lépésre vagyunk az egészségház átadásától, gyakorlatilag csak az új bútorokra várunk, ünnepélyes átadására jövő év első hónapjaiban kerülhet sor reményeim szerint. Hozzá kell tennem, hogy a fejlesztés keretében a védőnők eszközeinek cseréjére, pótlására is pályáztunk, a megnyert eszközök beszerzése már folyamatban van – fogalmazott a polgármester.

Felújítják a köztereket

Hozzátette, hogy a kerékpárút egy rövid szakaszának a felújítása is megtörtént, keresik az utat a kerékpáros turizmusból fakadó lehetőségek jobb kihasználására. Hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem fontos az önkormányzat számára, ezért azt támogatják, hogy Nagymarosra minél többen vonattal és kerékpárral érkezzenek, ezáltal csökkenjen a személygépkocsi forgalom okán a településre nehezedő zaj és egyéb környezeti terhelés.

Heinczinger Balázs polgármester ismertette, hogy az Erzsébet tér felújítása elkezdődött, a korlátok és padok megújultak, a tér díszburkolatot kap, terveik szerint már a jövő évben. Elmondta, hogy szeretnék a tér egységesítését is, az ott lévő parkolókat megtartva, a kutat kiemelve, virágos, zöld közösségi helyet kialakítani. Ez a jövő év egyik fontos feladata – fogalmazott.

A polgármester kiemelte, hogy a Magyar Kormány támogatásával új tornatermet építhetnek Nagymaroson, mely végre méltó módon segíti majd az itt tanuló diákok sportnevelését.

„Ezzel a támogatással az elmúlt 30 év egyik legnagyobb fejlesztése valósulhat meg városunkban.”

Gyermekeink megérdemlik, ezért hát mindent megteszünk azért, hogy a sok-sok évtizedes álom végre valóság legyen. A tervezési szakasz elindult, már nagyon várjuk a látványterveket – hangsúlyozta.

A polgármester Nagymaros jövőjét egyértelműen a turizmusban látja


A Bethlen ház kérdése is foglalkoztatja a nagymarosiakat. Ezzel kapcsolatban a polgármester azt nyilatkozta: fontos leszögeznem, az önkormányzat a Bethlen ház megvételével nagy mértékben gyarapította vagyonát. A Főtéren, a művelődési ház mellett sikerült így nagyméretű ingatlant szereznünk, ami azért is rendkívül szerencsés, mert a város talán legértékesebb területén növekedett jelentős mértékben az önkormányzati vagyon. A két terület együtt nem csak sokkal értékesebb, de a jövőben számtalan olyan fejlesztésre lesz ott lehetőségünk, ami más tulajdoni viszonyok között nem lenne megvalósítható. Kiváló lehetőségünk nyílik például arra, hogy ezt a központi helyet a turizmusszolgálatába állítsuk.

Ismertette, hogy jelenleg várják azokat a pályázati kiírásokat, melyekből turisztikai irodát, szálláshelyeket, bérbe adható üzlethelyiségeket tud az önkormányzat kialakítani.

Úgy fogalmazott: jelenleg az ide jövő turisták minimális pénzt sem hoznak az önkormányzat számára, viszont nekünk rengeteg pénzbe kerülnek, gondoljunk például a szemét elszállítására. Parkolási kapacitásainkat messze meghaladó a gépkocsiforgalom, különösen hétvégeken. Meg kell találnunk azokat a lehetőségeket, melyek a turizmusból fakadnak, de az önkormányzatnak is bevételt fognak jelenteni. A Bethlen házban kifejezetten benne van ez a lehetőség. Vendéglátás, szállás, közösségi terek kialakítása, melyből az önkormányzatnak bevétele lesz.

Hozzászólás
Előző cikkJótékonysági vásár lesz Rádon az óvoda javára
Következő cikkKarácsonyi csomagot küld idős lakosainak Vácduka Önkormányzata