Az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozata összevont határvédelmi akciót tartott a hétvégén a déli határszakaszon, melyben hangsúlyos feladatot kaptak a lovas polgárőrök, akik olyan helyekre is eljutottak, ahová másképp nem lehetett. Kosdi lovas polgárőr is segítette a hétvégi sikeres akciót.

57 elfogásban és kísérésben segítették a rendőrség munkáját a polgárőrök a déli határ mentén

Bokányi Zoltán, a Bajai Polgárőr Egyesület vezetője volt az akció koordinátora, aki a 0627.hu megkeresésére kifejtette, hogy a három nap alatt a Hercegszántó-Dunafalva-Baja háromszögben összesen 57 elfogásban és kísérésben segítették a rendőrség munkáját a polgárőrök a déli határ mentén. Az akcióhoz az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozata is csatlakozott, akik három fővel segítették a határvédelmi feladatokat összesen 60 órában. Erre pedig azért volt szükség, mert lóhátról olyan speciális feladatokat tudnak végrehajtani, amit terepjáróval, vagy gyalogosan nem lehet. Elsődleges feladatuk a felderítés, bújópontok, találkozási pontok úgynevezett fészkeinek a felkutatása volt.

Migránsok ideiglenes táborhelyére bukkantak a polgárőrök. Fotó: Sebestyén Jenő/OPSZ

Ezúttal nem is a határvonalon teljesítettek szolgálatot, mint ahogy az előzőekben többször is, hanem a határtól 5-10 kilométeres sávban kutatták a hatóságok által már nagyjából ismert migrációs útvonalak és azok környékét. Azaz, mélységben megerősített biztosítószolgálatot adtak. Erdőket, szántóföldek mélyét, szántóföldek közepén található kisebb erdőcsoportokat vizsgáltak át. „A nagyon drága, és nagyon ritkán bevethető légi felderítéssel sem biztos, hogy ilyen mértékben megvizsgálható területeket járták be”- tette hozzá Bokányi Zoltán.

A polgárőrök összesen 312 szolgálati órát adtak közösen a társszervekkel, emellett 336 órát önállóan teljesítettek. Bokányi Zoltán eredményesnek és sikeresnek minősítette az akciót, külön megköszönte a vendégpolgárőrök munkáját, akik az ország számos pontjáról érkeztek – többek között Budapestről, Paksról, Kecskemétről és Kosdról. A lovas polgárőrök munkájáról megjegyezte, hogy a hétvégi akció során olyan búvóhelyeket fedeztek fel, melyekről addig a hatóságok nem tudtak. Ezekről a migrációs útvonalak feltérképezése miatt fontos tudni.

Nem első alkalommal vettek részt kosdi lovasok határvédelmi akcióban

Deguly Sándor a Kosdi Összefogás Polgárőr Egyesület lovas tagozatának vezetője a 0627.hu megkeresésére elmondta, nem ez volt az első alkalom, hogy ilyen határvédelmi akcióban vettek részt, korábban Hercegszántón, és Mórahalmon is végeztek önkéntes szolgálatot. Mint kifejtette, ezen a hétvégén Baján a kosdi egyesület lovas tagozatából egyedül ő maga tudott részt venni az akcióban, mert lovas polgárőr társa koronavírus-fertőzés miatt nem tudott csatlakozni. Ezen a hétvégén a készenléti rendőrség nélkül mentek önálló szolgálatba.

Illegális határátlépőket kereső lovas polgárőrök a déli határ közelében. A barna lovon Deguly Sándor, a Kosdi Összefogás Polgárőr Egyesület lovas tagozatának vezetője. Fotó: Sebestyén Jenő/OPSZ

Egy kijelölt területet kellett átvizsgálniuk. Úgy tapasztalta, hogy meglehetősen sok a déli határ mentén az illegális bevándorló, ezért is kérték fel őket, mert lóval olyan helyszíneket tudnak bejárni, melyek gyalogosan nehezen, autóval egyáltalán nem megközelíthetőek.

A készenléti rendőrök és a határőrök felé terelték a lovas polgárőrök az illegális határátlépőket

Egy sikeres akcióról is beszámolt. Elmondása szerint, légi felvételek alapján egy csoportosulás volt látható, emiatt is kérték a lovasság segítségét. Egy GPS koordináta által meghatározott, Bajától körülbelül három kilométerre lévő területre kellett ellovagolniuk, ahol a több mint tíz fős illegális határátlépő személyt meg is találták. Hozzátette, hogy azt az irányt is kijelölték számukra, hogy lovas polgárőr társával, mely irányba tereljék, őket. Ott ugyanis a készenléti rendőrök, és a határőrök már várták őket.

Arra a kérdésre, hogy számukra, ez a feladat veszélyekkel nem jár-e úgy fogalmazott, hogy mivel nem ők fogják el ezeket a személyeket, ők maguk csak jelzést adnak, és messziről zavarják őket az adott irányba, így ez közvetlen veszéllyel számukra nem jár.

Bokányi Zoltán ehhez hozzátette, hogy akárki nem lehet lovas polgárőr, ehhez több speciális képzésen kell átesni, melyek segítségével elsajátítható az a tudás, mellyel magukat, adott esetben a lovat is meg tudják védeni attól, hogy kár érje őket.

„Noha az országba érkező migránsok elfogásukkor főképp segítséget kérnek, de nagyon sokan vannak, akik viszont nem. Ezt pedig nehéz felismerni, így ez rejtheti a veszélyt”

– fogalmaz a Bajai Polgárőr Egyesület vezetője.

Egy helyi farm biztosít szállást a hátárvédelemhez érkező lovasoknak

Deguly Sándor és Bokányi Zoltán arról is beszámoltak, hogy Baján a Panni Farm üzemeltetője Dobi Anna évek óta nagy segítséget nyújt számukra azzal, hogy az ország különböző pontjairól érkező lovas polgárőrök és lovaik számára szállást biztosít az akció ideje alatt.

Nagy magyar lovas ikonok segítik a lovas polgárőrök kiképzését

Radácsné Reszegi Rita, az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozatának az elnöke elmondta, országosan ezer lovas polgárőr és 850 ló van. Hogy lovas polgárőr lehessen valaki, ahhoz a tagozat által felépített képzésen kell részt venni.

„Olyan nagy magyar lovas ikonok vannak a tagozat elnökségében, mint Dallos Gyula, Sallai Sándor, Molnár Tamás. Az ő segítségükkel alakítottuk ki a felmenő rendszerben működő oktatási képzést”

– fogalmaz a tagozat elnöke.

Hozzátette, hogy a képzés első lépéseként először egy száz pontból álló tesztkérdést kell kitöltenie a jelentkezőnek. Majd a megyei koordinátorának vagy járőrvezetőjének igazolnia kell azt, hogy lova és a gyakorlati tudása is megfelelő ahhoz, hogy külterületen portyázhasson.

Azt is elmondta, hogy országszerte havonta háromnapos edzőtáborokat, képzéseket szerveznek, melyek a sikeres járőr vizsgára való felkészítésben nyújtanak segítséget a leendő lovas polgárőrök számára. Ez a polgárőrök részére díjmentes. Radácsné Reszegi Rita arról is beszélt, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásra. Mint fogalmazott:

„A lovas szolgálat egy olyan zászlóvivő formája a polgárőrségnek, ami miatt nagy számban csatlakoznak.”

„2020-as évre vonatkozó adat szerint, noha a covid helyzet miatt nagyon nehéz volt ezeket a portya teszteket kiíratni, mégis egy 10-12 százalékos létszám növekedésre tettünk szert országosan. Ami azt gondolom, hogy egy nagyon jó arány arra vonatkozóan, hogy az egész ország a vírushelyzettel volt leterhelve.”

2012-től vannak lovas polgárőrök

Az OPSZ elnöksége 2012-ben döntött a Lovas Tagozat, mint szakmai tagozat létrehozásáról, a lovas tevékenység szervezetté tétele, az egységes elvek szerinti szolgálatadás és a szakmai ismeretek elmélyítése érdekében. Az utóbbi években a figyelem középpontjába került a kis települések, azon belül is a külterületek biztonsága. A tanyás részeken, valamint a mezőgazdasági területeken a bűnmegelőzés legjobb, leghatékonyabb eszköze a lóval megerősített járőrszolgálat.

A lovas polgárőrök rendszeres külterületi jelenléte alkalmas a külterületi biztonság hatékonyabb fenntartására, nagyban növeli a bejárt területek tulajdonosainak, lakosainak biztonságát és biztonságérzetét. A lovasok járőröző szolgálatuk során sokkal többet tapasztalnak, mint a területet gyalogosan vagy gépjárművel bejáró társaik, a nehéz időjárási és terepviszonyok esetén is alkalmazhatóak, különösen hatékonyak az illegális fakitermelések és mezőgazdasági termény lopások megelőzésében, illetve ezen cselekmények elkövetőinek tettenérésében, figyelemmel arra is, hogy szinte hangtalanul képesek az elkövetőket megközelíteni.

Mindemellett – az illetékes hatóságokkal (erdészet, mezőőr, vízügyi, természetvédelmi, vadőr- és halőrszolgálatok) történő együttműködés révén – a polgárőrök lovas járőrszolgálata alkalmas az illegális szemétlerakók, az orvvadászok és orvhalászok elleni küzdelemben hatékony megelőző és felderítő tevékenység kifejtésére.

Az év első 10 hónapjában több mint 4000 fő elfogásában működtek közre polgárőrök

Bakonyi Ágnes, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) sajtófőnöke a 0627.hu megkeresésére közölte, hogy a Polgárőrség az év első 10 hónapjában 120.295 órában látott el szolgálatot a déli határon. Ebből 21.574 órát rendőrökkel közös szolgálatban. 4223 fő elfogásában működtek közre a polgárőrök, emellett 1782 esetben adtak információt migránsokról a rendvédelmi szerveknek.

Polgárőrök autóval járőröznek a határt védő kerítés mentén. Fotó: Sebestyén Jenő/OPSZ

Jelenleg 123 polgárőr egyesület (nem csak határmentiek, hanem vendég szolgálatban más településekről is, pl. Budapestről) 2168 tagja lát el napi szinten határvédelmi szolgálatot. Emellett az első 10 hónapban 64 alkalommal több mint 800 fővel hajtottak végre határvédelmi bűnmegelőzési akciót.

Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Fotó: Sebestyén Jenő/OPSZ

Hozzászólás
Előző cikkGalgagyörkre látogat a Ritka zenekar
Következő cikkMegújult a nagymarosi kerékpárút egy szakasza