Vácra érkezett a Vérbe fojtott szabadság vándorkiállítás

Vácra érkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) „Vérbe fojtott szabadság” című vándorkiállítása csütörtökön. Az őszödi beszéd tizenötödik évfordulóján országszerte bemutatják a tárlatot, ezzel is emlékeztetve mindenkit az azt követő tragikus eseményekre.

A rendezvényen Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: nagyon fontos feladat és misszió számunkra, hogy mindenkihez eljuttassuk azokat az információkat és képeket, amelyek bemutatják, hogy mi is történt 15 évvel ezelőtt. A képviselő úgy fogalmazott: felfoghatatlan, hogy hogyan történhetett meg ez egy jogállamban, hogy emberek, akik semmi mást nem tettek, csak emlékeztek arra, hogy 50 évvel ezelőtt magyar forradalmárok a pesti utcákon a szabadságért és függetlenségért akár fegyveres harcot is vállalták, és az irántuk érzett tiszteletből kimentek és emlékeztek rájuk békésen, csöndben, senkit nem bántva, ők maguk is a rendőri brutalitás áldozataivá válhattak. Napokra vagy hetekre a rendőrségre kerültek, és olyan bűncselekményekkel vádolták őket, amiket soha el nem követtek.

Rétvári Bence emlékeztetett: gumilövedékekkel életre szólóan sokakat megnyomorítottak, szemeket lőttek ki, földre rángatott embereket viperával véresre vertek, gumibotoztak, kardlapoztak, lovasrohamot vezényeltek, könnygázzal oszlatták a menekülő tömeget. Mindezt azonosító nélküli rendőrök tették, az akkori Gyurcsány Ferenc vezette hatalom rendőrsége rárontott a békés felvonulásra, az akkori hatalom a rendőrséget aljas politikai céljaira használta fel.

Mi, akik ezt átéltük, magunk sem hittük, hogy egy demokráciában ez megtörténhet. Hozzátette: az őszödi beszédben elmondja, hogy tönkretette a hazáját, hogy hazudott a saját választóinak, hogy meghamisította az ország számait külföld felé, és amikor ennek kapcsán lebukik, akkor képes ilyen brutális erőszakot alkalmazni. Maga vallotta be, hogy nem kormányzott, hogy nem csinált semmit, valójában iszonyatos károkat okozott a vadprivatizációval, hogy stratégiai ágazatokat adott külföldi kézbe (most vásárolja vissza az Orbán kormány a Liszt Ferenc repülőteret), majd mikor ezt maga szivárogtatja ki, és az emberek jogosan felháborodnak, akkor ráront a nemzetére.

A tragédia az, hogy ezután nemhogy eltűnne a közéletből, most arra készül, hogy ismét visszatérjen a hatalomba. Arra számít és a legfőbb politikai tőkéje az, abban bízik, hogy az emberek elfelejtik, hogy mit tett tulajdonképpen a nemzetével és az országával. Ezért köszönet a Civil Összefogás Fórumnak, hogy ezt a vándorkiállítást létrehozta, hogy az idősebbek, akik átélték, ne feledjenek, a fiatalabbak pedig szembesüljenek azzal, hogyha Gyurcsány visszatér a hatalomba, ez újra bekövetkezhet. Erre figyelmeztet a tükör a kiállításon, hogy ezek a borzalmak veled is megeshetnek – fejezte be gondolatait Rétvári Bence.

Hozzászólás
Előző cikk15 gól esett a Szadai SE-Őrbottyán KSE mérkőzésen
Következő cikkRétvári Bence: Ma se döntsenek mások arról, hogy mi, magyarok hogyan éljünk!